Важна новина за пенсиите. Засяга всички

Ще има ли увеличение на минималната заплата?

Важна новина за пенсиите. Засяга всички | StandartNews.com

Важна новина за пенсиите, която засяга всички, съобщи Любомир Каримански, съветник във финансовото министерство. След думите му падна голяма тревога, свързана с парите на възрастните хора.

ВИЖ ОЩЕ: Стана ясно с колко ще растат пенсиите през 2023 и 2024 г.

„Парите за пенсии са осигурени до края на годината и няма повод за притеснение", увери Каримански в интервю за Нова тв.

Последната емисия от МФ беше външен заем, който ще покрие падежирането на заема за първото тримесечие т.г., съобщи той.

„Има риск от гледна точка на дефицита да се натовари бюджета, който ще трябва да бъде приет за 2023 г. – дали след няколко месеца, ние ще имаме бюджет за настоящата година и с всички изменения и допълнения разходната част на бюджета ще нарасне още повече”.

„Популисткото наддаване е на ход”, каза Каримански по повод искането на БСП да се увеличи още повече минималната работна заплата на 850 лв. след като вече промените за това искане влязоха в дневния ред на парламента.

По думите му, увеличението на минималната работна заплата от 640 на 780 лв. отговаря на скока на инфлацията. „Всички казват, че икономиката ще има забавяне през 2023 г. спрямо 2022 г., в същото време искаме да я товарим с още разходи. Популисткото говорене и раздаване на средства без анализ „разходи-ползи” за държавата, без ясни мерки как ще расте икономиката – ако инвестициите имат възможност да растат за добавена стойност, тогава е резонно да растат и възнагражденията. Дали депутатите не задават ръст чрез минималната работна заплата на средната, а от там – и увеличение на техните възнаграждения”, запита бившият депутат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай