Варна плаща най-евтино за преработка на боклука

Варна плаща най-евтино за преработка на боклука | StandartNews.com

Цената от 67.83 лв. на тон няма да мръдне до 2020 г., уверяват от завода в Белослав

Варна. Цената, която община Варна плаща за преработка на отпадъци, няма да се промени до 2020 г. Това каза шефът на завода за преработка на твърди битови отпадъци „Екоинвест Асетс" в Белослав Емил Дичев.Той припомни, че цената от 67.83 лв./тон е една от най-ниските в страната и няма основание за вдигане на такса смет.

Само ден по-рано кметът на Варна Иван Портних увери при старта на строежа на регионалното депо за отпадъци с още две общини, че през 2015 г. не се предвижда увеличение на местните данъци и такси. Но той посочи, че количествата отпадъци за депониране трябва да бъдат сведени до 10-15%.

Заводът в Белослав ще намали количеството от 30% на 3 до 5% с RDF технология /гориво от отпадъци/, като стойността на инвестицията е 10 млн. лева. Те са осигурени чрез банков кредит и с пари по европейски проект, а резултатът ще започне да се наблюдава от началото на следващата година, увери Дичев. Към момента в „Екоинвест Асетс" се преработват 120 хиляди тона, като капацитетът на завода е 200 хиляди тона и има възможност да поеме боклука на останалите общини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай