Варна изпищя. Най-скъпото билетче за градски транспорт

Кметът Портних изправи косите на съгражданите си

Варна изпищя. Най-скъпото билетче за градски транспорт | StandartNews.com

Варна изпищя. Морската столица е напът да счупи рекордите за най-скъп градски транспорт в страната, при това без да е най-бързият, най-редовният и най-чистият.

Хартиеният билет се очаква да поскъпне до 2 лв., обяви кметът на морския град Иван Портних. Повишението на цената на билета обаче все още се обсъжда и ще влезе в сила, само ако бъде одобрено от общинския съвет. Според Милко Лалев - директор на ОП ''Тасруд" - транспортната система във Варна предлага разнообразни видове транспортни документи.

"Имаме електронен билет от мобилно приложение, електронни (не)персонализирани карти, предплатени електронни карти и хартиен билет. Последният е в краен случай, не за всекидневна употреба. Всеки един продукт с еднократна употреба е с по-висока цена от тези в пакет. При издаването на хартиения билет се правят най-големи разходи - за самия консуматив, за обслужването на машините, които ги продават. Те са механични и подлежат на амортизация", обясни той.

По думите му в началото 97% от продадените билети са били хартиени. "Продаването на голямо количество от тях налага по-голяма цена заради амортизацията на машините. А ремонтът струва десетки хиляди", сподели Лалев. И допълни, че най-евтината предплатена карта е за 10 лева и се ползва за 11 часа времепътуване за 90 календарни дни, но след изминаването на този срок кредитът не се губи, а се замразява докато човек не си купи нова карта.        

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай