Петък,

Ванга предрекла пътя на Златния хирург

От: Стандарт -
Ванга предрекла пътя на Златния хирург
A
A
A
  • Спасено момиче с болно сърце днес е дипломиран лекар
  • Чл.-кор. Йовчо Топалов, д.м.н. е съавтор на 24 изобретения и 13 рационализации в хирургията

"Край тебе има едно момче. Ще стане военен, хирург, голям човек. Много ще расте. Това казва Ванга, когато златният хирург на България чл.-кор. Йовчо Топалов, д.м.н. е все още само IV курс студент-медик. Провидението е изречено пред вуйчо му. Но впоследствие самият лекар често контактува с ясновидката. Пращала му е пациенти, предимно сърдечно болни, разказва д-р Тотко Найденов в своята уникална книга за българските хирурзи.
Най-скъп от пациентите за Топалов става внучето на един Иван от Михайловград (днес Монтана). Тамошните хирурзи решили да му ампутират и двата крака! Но Ванга казала: "Веднага бегайте при генерал професор Топалов, той ке го спаси."
Така генералът разбира за случая. Обажда се на колегите си и моли да го изчакат. Рано-рано на другата сутрин заминава. В болницата вижда, че момчето наистина е с гангрени, но предимно на кожата. Мускулите и костите можели да се спасят. И

взема детето в София, за да го лекува

В столицата момчето било поставено в барокамера. След грижливо отстраняване на некротизиралите тъкани и малко пластика, краката му били спасени.
Това е само една от хиляди истории за чудесата на именития хирург, основал ВМА, с когото България се взе последно сбогом тази седмица.
На 11 януари 2020 г. редовния рапорт на началника на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н. с ръководителите на клиники и звена в лечебното заведение започна с едноминутно мълчание в памет на бащата на Академията. И със сълзи на очи.
Чл.-кор. проф. д-р Йовчо Топалов, д.м.н. е роден на 15 юни 1931 г. в Оряхово. Завършва Първа софийска мъжка гимназия, а през 1954 г. завършва медицина с пълно отличие във Висшия медицински институт в София. Има признати специалности по хирургия, военнополева хирургия и съдова хирургия. С

повече от 62 години хирургичен опит

специализирал в Русия, Германия, Франция, Испания, Италия, Чехия, Полша, Куба.
Професионалният му път започва като военен лекар в местния полк в Белоградчик, преминава и през сливенската армейска болница, където работи като ординатор и началник на кабинет по хирургия. След конкурс през 1960 г. д-р Топалов е назначен за асистент в Клиниката по сърдечно-съдова и гръдна хирургия на ВВМИ. Повече от 30 години минават във всеотдайна служба на редица отговорни ръководни длъжности, включително като създател и първи началник на Клиниката по военно-полева хирургия в института "Н.И.Пирогов".
Научната дейност на проф. Топалов е повече от забележителна. Има над 550 научни публикации и съобщения. Разработил е важни проблеми на тромбозите и емболиите, острите хеморагии, сърдечната, съдовата, белодробната и военнополевата хирургия. Въвел е в страната редица диагностично-лечебни методи и е автор на

41 оригинални оперативни техники

и лечебни модификации. Затова и името му остава записано със златни букви в българската медицина.
На 22.12.1994 г., на тържествена церемония в БАН, председателят на Патентното ведомство връчва на член-кореспондент професор Йовчо Топалов, д.м.н. свидетелство за вписване в Златната книга на изобретателите в България. Малцина знаят, че той е автор и съавтор на 24 изобретения и 13 рационализации в областта на сърдечната, гръдната и съдовата хирургия. Пръв в страната внедрява хирургичното лечение на аорто-артерийните дефекти, извършил и първото зашиване на травматично разкъсан бронх (1967 г.), първата коронарна операция (1974 г.), първата операция върху дъгата на аортата (1975 г.), първата тромбектомия при белодробна емболия (1980 г.).
Името на професор Топалов е изписано със златни букви не само в изобретателското дело. Венец на многостранната му дейност е

създаването на Военномедицинска академия

В сложната обстановка преди промяната на 10.11.2989 г. той обединява група от специалисти, която подготвя и защитава документи за създаването на ВМА. С Указ №546 от 7 април 1989 г. се създава ВМА, а за неин първи началник заслужено е назначен именно генерал-майор от медицинската служба Йовчо Топалов.
Никога обаче задълженията му като ръководител не са пречили на неговата работа като лекар-хирург, преподавател и учен. Колеги и ученици го помнят с пословичната му трудоспособност: той винаги пръв влиза в операционната зала и последен я напуска - едва, след като се е убедил, че всичко необходимо е направено.
През 1987 г. едно 12-годишно момиче от Видин, с диагноза перикардит, обикаля кардиохирургиите в страната, но навсякъде получава отказ от спасителна операция, защото случаят е преценен като безнадежден. След изследванията, които показват, че сърцето на момичето има резерви и рискът е оправдан, е извършена животоспасяваща операция. На още един пациент е подарен нов пълноценен живот. Днес тази пациентка е дипломиран лекар и грижовна майка на две деца.
След освобождаването му от военна служба проф. Топалов продължава да бъде полезен с

огромния си опит и блестяща ерудиция

- като консултант във ВМА и Медицинския институт на МВР.
Обществеността не е безразлична към популярната му личност - през 2002 г. е избран за Мъж на България, за Мъж на 2007 г. от АБИ-САЩ, както и за почетен председател на Клуб "Военен медик". Почетен член е на Българско национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология, носител е на орден "Св. Св. Кирил и Методий" - златен, както и на множество други отличия.

 


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички