Събота,

Ваксинираните не влизат у нас без PCR

От: Мартина Суботинова -
Ваксинираните не влизат у нас без PCR
A
A
A

България не освобождава пристигащите у нас с ваксинационен сертификат от изискването да представят негативен резултат от PCR-тест или поставянето им под карантина, която може да бъде отменена, ако до 72 часа представят отрицателен резултат, информира БГНЕС.

Това се дължи на факта, че всяка държава сама решава дали да приема ваксинационния сертификат за свободно влизане и липсата на единна европейска политика по въпроса.

„Поставената ваксина срещу COVID-19 и наличието на антитела не са гаранция, че лицето не е преносител на вируса. На този етап няма достатъчно категорични данни в тази посока. Това е и причината здравните власти по света да продължават да настояват за спазването на физическа дистанция, носенето на защитна маска за лице и висока лична хигиена“, се казва в позиция на здравното министерство.

С увеличаването на броя на ваксинираните граждани с две дози и евентуалното разхлабване на противоепидемичните мерки, и навлизането в активния летен туристически сезон, може би, е повод за преосмисляне на рестриктивната мярка. Има вероятност тя да се превърне в препъникамък за родния туризъм.

В тази посока нашите съседки Гърция и Турция, най-вероятно, ще допускат туристи само с ваксинационен сертификат и без необходимост от допълнителни разходи от тяхна страна.

Това ще постави България в неизгодна позиция и излишно ще доведе до оскъпяване на стойността на туристическия продукт. Ваксинационният сертификат може да бъде получен след поставянето на втората доза от ваксината във ваксинационния център, от личния лекар или от здравната електронна система срещу електронен подпис.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички