Ваксиниран е съобщил за нежелана реакция

От 2700 поставени дози има съобщение само за една нежелана лекарствена реакция

Ваксиниран е съобщил за нежелана реакция | StandartNews.com

От 2700 поставени дози в Агенция по лекарствата има съобщение само за една нежелана лекарствена реакция. Това коментира изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов за БНТ.

Нежеланата реакция е очаквана - зачервяване на мястото на приложение.

На 27 декември ваксинацията започна във всички европейски държави, в България на тази дата са поставени първи дози на 699 лица, на 28 декември - 1100, днес са над 1000, но все още данните се обработват.

Продуктовата информация за ваксината е изпратена до всички медицински специалисти, така че да се чувстват подготвени за предстоящата кампания, проф. Гигов, председател на Националния ваксинационен щаб, е уверил, че няма съобщения за затруднения от страна на директорите на РЗИ или от болниците.

Предстоят периодични седмични доставки по информация от производителя, в първата седмица на януари се очаква нова пратка от ваксината на "Пфайзер", но все още няма конкретна дата, подчерта директорът на Агенция по лекарствата.

Европейската агенция по лекарствата все още извършва първичен преглед на данните на ваксината на Оксфорд и "Астра Зенека", все още няма подадено заявление за разрешение за употреба. Обществото ще бъде информирано, когато има новини за нея, увери Богдан Кирилов.

"Следващата ваксина, за която се очаква положително становище от Европейската агенция, е тази на Модерна, която действа на същия принцип като тази на "Пфайзер" "Байонтек". Очакваме го на 6 януари", заяви Кирилов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай