В ЦЕРН откриха нова елементарна частица

В ЦЕРН откриха нова елементарна частица | StandartNews.com

Пентакварките решиха 50-годишна загадка за градивните елементи на материята

Анализ на данните от Големия адронен ускорител (LHC) край Женева, изглежда доказва съществуването на елементарни частици, съставени от пет кварка. Това решава 50-годишна загадка за градивните елементи на материята, съобщиха учени от ЦЕРН.

Кварките са съставните части на субатомни частици като протони и неутрони, които са направени от три кварка. В по-редките и по-нестабилни мезони, частиците, открити в космическите лъчи, има четири кварка. Частицата с пет кварка, или "пентакварк", доста често е била търсена, но никога не е била намирана, откакто Мъри Гел-Ман и Джордж Цвайг, независимо един от друг, теоретизират съществуването на такива субатомни частици през 1964 г. Предполага се, че пентакваркът може да се състои и от четири нормални кварка и един антикварк.

Гай Уилкинсън, говорител за експеримента LHCb, който е базиран в ЦЕРН, каза, че отличителният "скок", който може да се види на графика на милиарди удари между частици, може да се обясни само със съществуването на елементарна частица, която е образувана от пет кварка. "От гледна точка на експеримента ние смятаме, че сме изпълнила всички критерии за откритие. Няма друг начин да се обясни това, което видяхме. Публикували сме статията за обсъждане от научната общност", каза той пред "Ройтерс". Подобни експерименти вече доказаха доказала съществуването на бозона на Хигс - частицата, която дава маса на материята, и откриването на пентакварка отваря врати за нови изследвания. "Това, което искаме да направим сега, е да потърсим други частици с пет кварка и да се опитаме да разберем повече за техния характер и взаимодействия... Трябва да има много, много подобни частици. В действителност в нашия анализ ние открихме две. Едната е много очевидна, а другата е малко по-трудно да се види", добави Уилкинсън.

В началото на века няколко екипа обявиха, че са открили пентакварки, но впоследствие техните открития не бяха потвърдени от други експерименти. "Има доста история с пентакварките, така че ние бяхме много внимателни", казва Патрик Катенбург от ЦЕРН пред Би Би Си. "Сякаш думата пентакварк е прокълната по някакъв начин, тъй като има много открития, които след това бяха заменени с нови резултати, които показват, че предишните са били в действителност просто колебания и нереални сигнали", добавя той.

Физиците са изследвали как субатомни частици, наречени Lambda b, се разпадат - или трансформират - в три други частици. Анализът показва, че понякога в тази трансформация участват и междинни състояния на материята. Тези междинни състояния са именувани Pc (4450) + и Pc (4380) +. За разлика от предишните експерименти, които са разчитали само на феномени в статистическите данни, сега учените са успели да наблюдават частиците от допълнителни гледни точки, а именно четирите различни посоки на движение на частиците в LHCb.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай