В Лясковец е действано с мускули, а не с разум

Тошко Тодоров, криминален психолог

В Лясковец е действано с мускули, а не с разум | StandartNews.com

- Г-н Тодоров, кое според вас е най-фрапиращото в случая в Лясковец?

- Това, че виновни ще излязат някакви хора от областната дирекция във Велико Търново.

- До каква степен тези хора, които са снимали, биха могли да са провокирали агресията на Петков?

- Сигурен съм, че тези хора не могат на своя глава да отидат да снимат. В МВР се действа със заповеди. Всичко това, което се случи, показва тотална проява на некомпетентност и желание да се направи нещо блестящо, което да се използва като пиар. Този човек е отключил вербалната си агресия, след като е бил провокиран - чупили са му прозорци. В малките населени места, когато някой е по-странен, може да минава като ненормален или луд човек, доста често към него може да има прояви на агресия и унижение. Действия, които да го изхвърлят от обществото и да го превърнат в аутсайдер. Но агресията му е преди всичко вербална - до този момент той просто не е искал да излиза от вкъщи и е търсил някакви си свои права.

Всичко това означава, че е трябвало да бъдат търсени варианти той да бъде изведен от дома си, вместо да се атакува на абордаж. Това е некомпетентният детайл в операцията. Желанието е било да се блесне и да се покаже, че се решава проблем, който е наследен от преди. Ако това е така, то тези действия са много непремерени. Защото заради това желание се заплаща с живота на колеги.

- Участвали сте в психопортрета на Петко от Лясковец през 2012 г. Тогава той е бил счетен като "вредител", който няма агресия към обществото и отделни хора...

- Да, участвах. Затова беше преценено, че ако се подходи към него по конвенционалния начин, това ще предизвика ответна агресивна реакция. Идеята беше да се намери адекватен начин по оперативен път да бъде изведен от дома си. Проблемът беше, че притежаваше оръжие, на което е изтекло разрешителното.

- Но през 2014 г. има нова ситуация - заплашва децата от училището, пише заплашително писмо до директора?

- Този човек реагира на проявена агресия спрямо него. Така че просто това не е начинът да се действа срещу него. Когато човек е психически нестабилен и показва признаци на параноя и смята, че някой ще му навреди. Когато срещу него застанат хора с маски и оръжие, той реагира така, защото визуализира параноичните си страхове.

- Докато работихте по него, какво се оказа - Петков има ли поставена някаква диагноза?

- За целта някога е трябвало да отиде в психиатрия или при лекар. Това никога не се е случило. Няма и как съдът да издаде решение, с което този човек да бъде принудително отведен в психиатрия, както се писа. Има становище да му бъде иззето оръжието. И според мен това е една лъжа.

- През 2012 г. мнението на психолозите ли спира акцията? И какво се е случило сега?

- Ами вероятно е така. А доколкото знам, този път психолозите са били извикани през нощта. Стоели са настрани и никой не ги е попитал нищо. Затова твърдят, че най-проблемните ситуации се решават от експерти, а не от лаици. Когато се разсъждава с мускули, нещата могат да костват човешки живот.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай