В църквите – на два метра един от друг

МВР с указания за реда на Великден

В църквите – на два метра един от друг | StandartNews.com

Движението на хората около църквите трябва да е еднопосочно и при строга дистанция. В храмовете ще се допускат хора само когато не се създава риск от разпростванение на заразата от коронавирус. Това обясни главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов на брифинг в МС. Указанията на Националния оперативен щаб за дистанция са 2 метра разстояние. Полицаите ще следят то да се спазва пред храмовете.

ВИЖ ОЩЕ: Ето какво решиха Борисов и владиците за Великден

Православните храмове в България са около 4000. Разговаряме с Българската православна църква за организацията по контролиране на достъпа до храмовете, каза Иванов. Той подчерта, че винаги служителите на МВР са избягвали да влизат в храмовете. "На много малко места си го позволяваме. Не мисля, че мястото на служителите на МВР е вътре в храмовете, още повече, ако са униформени. Точно това се разговаря с представителите на БПЦ по места да бъде създадена такава организация да бъде контролиран достъпът до храма. Имаме уверението, че повечето литургии ще се изнасят навън на открито, където опасността от разпространяване на зараза е по-малко, отколкото в закрито. Въпреки това, когато има влизане, ще се стремим да бъде създадена такава организация, че хората, които са в православния храм да са на необходимото разстояние един от друг", изтъкна още гл. комисар Ивайло Иванов.

"Искам да призова всички граждани да бъдат съпричастни с нашите призиви", каза главен комисар Ивайло Иванов. И допълни: „Бъдете дисциплинирани и отговорни в празничните дни. Животът и здравето са ваши, но вие трябва да бъдете отговорни и към всички останали.".

 "Благодаря на патриарха и Светия Синод, че се съобразиха с искането на правителството и щаба. За нас, които трябва да изпълняваме мерките, разписани от г-н Кирил Ананиев, щеше да е много трудно, ако това не беше станало. Искам да уточня на първо масто, че МВР има за цел да помогне да зищити живота и здравето на българските граждани.", каза още Иванов.

На въпрос колко са нарушителите на мерките, той посочи, че цифрата се мени ежечасно. "Към вчерашния ден имаме 638 досъдебни производства, 391 преписки, 2102 акта по Закона за здравето по чл. 209а", коментира гл. комисар Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай