Понеделник,

Ето какво решиха Борисов и владиците за Великден

От: Иван Ангелов -
A
A
A

Тази година Благодатният огън няма да дойде от Йерусалим, няма да има и върбови клонки за Цветница. До тези решения стигнаха днес премиерът Бойко Борисов и Светия Синод по повод мерките, които ще се вземат за Великденските празници.

Поради епидемиологичната обстановка в страната и поради това, че благодатен огън е запазен от миналата година, Светият Синод препоръчва полетът до Тел Авив да не се осъществи. Средствата, които са предвидени за полета с правителствения самолет, от Синода препоръчват да бъдат пренасочени за борбата с коронавируса и неговото разпространение.

Ловешкият митрополит Гавриил обобщи решенията на Светия синод:

- Поради епидемиологичната обстановка и обявеното извънредно положение в страната и поради това, че благодатен огън е запазен в Българската патриаршия от миналата година, Синодът препоръчва правителственият полет от Тел Авив и обратно да не се осъществи, а предвидените средства за транспортните разходи да се пренасочат за борба с коронавируса. По места ще се вземе благодатен огън, където е запазен.

- На Цветница - Българската патриаршия няма да раздава върба и цветя. Според Синода това не е малък компромис. Най-важното обаче е да има Света литургия, смятат те.

- Тази година службата на Великден ще започне навън. Ще се вземат мерки хората да са на безопасно разстояние.

- В храмовете постоянно се дезинфекцират иконите, на входа се слага изтривалка с дезинфектант. Има препоръка богомолците да влизат с маски и да са на безопасно разстояние.

- На Разпети петък миряните няма да минават под масата. От Синода предлагат плащеницата да се държи и хората да минават под нея.

Премиерът Борисов подчерта, че църквите и манастирите не са затваряни. Имат уверение от владиците и духовниците, че в храмовете се спазват всички карантинни мерки. Осигурено е голямо количество маски, които да се раздават на тези, които нямат.

Борисов призова българите да не ходят в църквите, за да не се нарушава карантината. Служители на МВР ще съдействат, където е възможно да се направи дистанция пред църквите.

"Призовавам българите да не отиват сега в църквите и манастирите, но владиците ми казаха, че има толкова много хора, които са в униние, отчаяние, да, има хиляди, които отиват зарази традицията. Тях мога да ги призова да не отиват. Църквите ще светят, ще си извършват литургиите, камбаните ще бият, упованието и силата на народа е много важно и всеки един владика пое ангажимент за хигиена, маски, разстояние, те самите ще призовават пред и вътре в храма тези, които ще дойдат, да спазват всичките тези мерки", подчерта Борисов. На църква нека да ходят само тези, които имат много голяма нужда от храма, отбеляза Борисов.

Премиерът допълни, че няма Великден, на който да не е ходил на църква. Тази година няма да отиде, не защото по-малко вярва, а за да даде личен пример. Той напомни, че БНТ ще дава сигнал на всички желаещи телевизии, за да може всички литургии да бъдат предавани на живо.

"Да не се раздават върби, защото това масово ще разнесе по домовете, ако има малко зараза. И те се съобразиха с това, за първи път в историята това ще го направят свещениците. Правителството, Синодът и народът трябва да са много, много дисциплинирани", каза още премиерът. Много от владиците са си осигурили маски, за да се раздават безплатно на тези, които нямат. Заедно с МВР ще се разпореди след като отвън ще се води службата, ще има възможност да се направи тази дистанция, която и в момента се прави, добави Борисов.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички