В големите градове ще подкрепим ГЕРБ-кметове

Наши кандати издигаме в Монтана, Кюстендил и Плевен, каза председателят на СДС Румен Христов пред бТВ

В големите градове ще подкрепим ГЕРБ-кметове | StandartNews.com
  • Наши кандати издигаме в Монтана, Кюстендил и Плевен, каза председателят на СДС Румен Христов пред бТВ

- Г-н Христов, как взехте това решение за коалиция с ГЕРБ, малко странно изглеждаше?
- Нямаше смисъл от фанфари, както се казва, защото това е едно повторение на подписване на споразумение преди евроизборите и продължение на един успешен модел на явяване на избор на две десни формации.
- Защо решихте отново да сте заедно на изборите с ГЕРБ?
- Успешна беше взаимната работа за Европарламент, тази формация беше отново първа на изборите, успяхме да вкараме 6-ма евродепутати. СДС в лицето на Александър Йорданов има свой евродепутат от една страна, а от друга страна има едно очакване в избирателите десният вот да се консолидира, защото опитите на БСП да се върне на власт стават все по-видими и по-ясни и в този смисъл обединяваме усилията.
На нас ни е ясно, че СДС не е в онази форма, в която беше и не може да спечелим от първи тур, примерно град София. Но имаме свои последователи и въпросът е тези гласове да не се изгубят и да постигнем добри резултати в общините в България.
- Ще има ли в някои общините кандидати и на  на СДС, и на ГЕРБ?
- Да, това не е коалиционно споразумение, а  рамково, което дава насоки и стимулира нашите структури да се разбера. Аз предполагам, че на много места ще имаме коалиции, които ще включват общ кмет и общи листи, но ще има общини, където отделните листи са по-изгодни за двете формации.
- Решили сте вече къде ще имате отделни кметове, отделни листи?
- В момента текат преговорите на нашите структури, те имат забрана за коалиции с БСП и ДПС, но останалите дясноцентристки формации са възможни коалиционни партньори. Ние имаме решение на Националния съвет на СДС, което дава право на нашите структури да решават как да се явяват, т.е. те имат своята автономния.
- Те могат ли да решат по места да не се явят заедно с ГЕРБ?
- Разбира се.
- Тогава тази взаимна подкрепа само за София ли ще бъде?
- Не. Ние търсим възможност в големите градове, където е по-голямата дясна общност и от страна на СДС, и от страна на ГЕРБ. Знакови са примерно София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Заговора, тези големи градове да останат в управление на десницата.
- Това означава, че вие там няма да излъчите кандидат?
- Вероятно няма да излъчим, защото нямаме и тази сила, ако мога така да се изразя. Но ще има по-малки общини - примерно, Монтана. Там  Златко Живков е наш кандидат, той ще бъде кандидат на СДС. Не знам какво е решението на ГЕРБ, дали ще имат техен кандидат, но аз съм убеден, че Живков ще бъде отново кмет. Кюстендил е подобен случай, Плевен – г-н Спартански, който беше от Реформаторския блок ще получи наша подкрепа, така че нещата ще бъдат шарени, въпрос на договорка между двете формации.
- Казвате, в Монтана ще имаме кандидат. Но ГЕРБ най-вероятно също ще искат да излъчат свой. Това означава, че ще сте в директен сблъсък. Не е ли малко странно?
- Там, където имаме изявени кандидатури от двете страни, ще ги пуснем да се състезават благородно, но имаме една точка в това споразумение, която казва, че когато на втори тур една от двете партии стигне до балотаж срещу друга формация, която не е член на това формирование, задължително се подкрепяме. Ако примерно г-н Спартански отиде на балотаж с БСП кандидат, ГЕРБ ще го подкрепят. И обратно, ако кандидат на ГЕРБ стигне до балотаж в някой друг град с БСП, ние ще го подкрепим.
- Г-н Борисов не беше много доволен от работата на звеното в Плевен, така че може би ще имат нова структура с изцяло нов кандидат, който може да се окаже по-успешен. И ако се отиде на балотаж СДС-ГЕРБ, тогава?
- Е, това е деликатна ситуация. Разбира се, ще има и такива моменти, но тогава – благородна надпревара – гражданите ще решават.
- Благородна надпревара, обаче Борисов каза, че изборите ще са подли, особено в София, какво има предвид?
- Има предвид това, че заявените кандидати, особено от страна на основният опонент на левицата, се опитват да се явяват като представители на инициативен комитет, едва ли нямат нищо общо с политическа партия БСП. Много добре знаем, че г-жа Мая Манолова е едно от остриетата на БСП, знакова фигура. Все едно да кажем, че г-н Петър Стоянов или Александър Йорданов, който наскоро стана евродепутат не са от СДС. Няма как да избягаш от миналото си и то от доскорошно. Вероятно ще има и компроматна война, но това за всеки род избори е нещо характерно.
- Поемали ли сте ангажимент, СДС да не се регистрира в ЦИК за участие на местните избори?
- Категорично не, работим много активно и регистрацията ще стане, най-вероятно ще внесем документи на 4-ти. Това ми е много важна цел, на предишните избори не можахме да се регистрираме, защото в последния момент сключихме коалиция, имаше обективни причини, които не можеше да бъдат преодолени.
- Има ли нерегламентирано финансиране на СДС от физически, юридически и НПО-та?
- Не, няма. Даваме редовно отчети на Сметната палата, нямам притеснения от проверка.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай