Ужас в Банско! Преби се ски състезател

Медицинският хеликоптер го транспортира до София

Ужас в Банско! Преби се ски състезател | StandartNews.com

Канадският алпиец Лиъм Уолъс се контузи тежко по време на тренировка за стартовете от Световната купа в Банско. На писта „Котвата“ той излита от трасето, помита предпазната мрежа и се спуска по урвата в гората.

Веднага обаче е изваден от спасители, които с моторна шейна го водят до медицинския хеликоптер, нает от организаторите от Словакия. С него той е откаран директно в София, защото съмненията са за перфориран бял дроб.

"Благодарение на екипа на "България Хели Мед Сървиз" беше осигурена логистиката на словашкия HEMS оператор Air Transport Europe, който обслужва световната купа в Банско, за да извърши спешен полет с тежко пострадал ски състезател от Банско до София и хеликоптерът да кацне на площадката на болница "Св. Екатерина", съобщи министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков. 

"Полетът от Банско до София е изпълнен за 28 минути, а на борда летя един от нашите пилоти Огнян Янков. Надявам се хората, които не спират да бълват лъжи и пропаганда за проекта HEMS в България, да преосмислят поведението си от тук нататък, гледайки видеото от мисията", добави Гвоздейков. 

Уолъс е на 24 години и е роден в Банф, Алберта. Той е носител на северноамериканската купа за 2022 г. и от този момент кара в световната.

Пациентът бе посрещнат от съвместен спешен екип на УМБАЛ „Св. Екатерина” и Пирогов. Той бе транспортиран за по-малко от минута от хеликоптера на покрива на лечебното заведение до чакащата го линейка. Тази спешност бе жизнено важна, тъй като пострадалият е с политравма, застрашаваща живота му. 

Диагнозата, с която е изпратен с хеликоптер от Банско, е хемопневмоторакс, пише Блиц. 

В събота Банско ще приеме състезание от гигантския слалом в Световната купа по ски алпийски дисциплини при мъжете, докато в неделя предстои и надпревара в най-техничната дисциплина - слалома. Откриването на надпреварата е от 18:00 часа днес на Централния площад в планинския град.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай