Успехите идват с правилния екип и високите цели

Бизнесът очаква стабилност и предвидимост през 2015, за да бъде по-смел в инвестициите си, казва Иван Папазов

Успехите идват с правилния екип и високите цели | StandartNews.com

Иван Папазов е изпълнителен директор на "Винпром Пещера". Само преди броени дни той стана носител на наградата "Мистър Икономика" 2014.

- Как успявате да ръководите успешно бизнеса си в един от най-тежките моменти за страната в политически и икономически план?

- Вече 17 години имам честта да бъда изпълнителен директор на най-голямата компания за производство на вино и високоалкохолни напитки. За това време съм имал възможност да премина през различни периоди на трудности и успехи. След толкова години съм щастлив да заявя, че ние сме спечелили толкова много лоялни клиенти, които продължават да бъдат с нас и да предпочитат нашите продукти. Именно те правят "Винпром Пещера" номер едно на пазара.

- Каква е формулата Ви за успешен бизнес?

- Няма универсална формула за успех, а още по-трудно е да се формулира такава за успешен бизнес. За нас, във "Винпром Пещера", мога да кажа, че отличните резултати се дължат на дългогодишни усилия, непрекъснати инвестиции в собствените ни служители, в обучение и в развитие. Най-важното е да създадеш и запазиш екип от специалисти, които имат енергията да постигат високите корпоративни цели, поставени в бизнеса. Затова днес след непрекъснатите инвестиции в технологии и най-вече в хора мога със самочувствие да кажа, че сме не само лидер, но и фактор, с който всички участници на пазара се съобразяват.

- Какво е състоянието на бранша в момента и какво може да се предприеме за подобряване на икономическата среда в страната?

- Нашият бранш е поставен пред постоянни предизвикателства, защото работим в динамична и силно конкурентна среда, но продължаваме да се развиваме и така да спомагаме за икономическия растеж. За бизнеса годината беше трудна, най-вече заради неблагоприятните климатични условия, които доведоха до допълнителни инвестиции и технологични обработки за запазване на реколтата. Като голям производител на вина и високоалкохолни напитки със собствени лозови масиви от над 20 000 дка имаме достатъчно суровина, с която да гарантираме постоянното високо качество на продукцията. Благодарни сме и на нашите агрономи, които положиха всички усилия, за да запазят лозята в трудните условия. Това, което ни отличава от другите компании, е, че при нас целият технологичен процес е затворен от производството на суровината, през самата преработка до готовия продукт с много стриктен контрол. Що се отнася до икономическата среда - съветът ми е към всички колеги от бизнеса - да си поставят високи цели и да продължават на инвестират въпреки трудностите, защото вярвам, че българските компании като нашата трябва да дават пример как се успява.

- Как се отразява икономическата криза върху покупателната способност на българите?

- Икономическата криза направи българите по-взискателни в своя избор и ги накара да се доверяват само на коректни производители. Въпреки намалената покупателна възможност продуктите, които са се доказали в годините и са станали символ на качество, продължават да бъдат предпочитани от потребителите.

- Нелегалното производство на алкохол като че ли изживява ренесанс в последната година - какви са вашите наблюдения и как може да се реши този проблем?

- Обикновено по време на криза нелегалното производство достига своя пик и мерките за ограничаването му стават наложителни. Нелегален алкохол се продава по пазари и заведения в морски и планински курорти под марката "домашна ракия" и "домашно вино". Всъщност това е добре организиран бизнес, който не спазва законите и не внася акциз в хазната. Но най-сериозният проблем е, че такъв алкохол излага здравето на хората на голям риск, защото производството му е от лоши и опасни суровини, в нехигиенични условия, без спазване на каквито и да било технологични изисквания и санитарен контрол. Искам да предупредя хората, че нелегалният и евтин алкохол може да излезе много скъп, ако е заплатен със собственото ни здраве.

- Какво би могло да направят новите управляващи, за да избегнат задълбочаване на кризата и да се стимулира родната икономика в най-кратки срокове?

- Икономиката може да бъде стимулирана преди всичко с осигуряването на стабилна регулаторна среда и по-малка административна тежест като това не се отнася само за алкохолния бранш. Дългосрочното планиране и инвестиционната политика на компаниите се съобразява именно с нормативната среда. Затова бизнесът очаква предвидимост по отношение на политиката, улеснени процедури и банкова система, която има възможност да го кредитира на разумни нива. Държавата трябва да залага на сектори от леката промишленост, производството на храни и напитки, земеделието, ИТ сферата, които и в период на икономически трудности продължават да бъдат двигател на растежа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай