Ураган помете Враца. И в София е страшно (СНИМКИ)

Опасен вятър в цялата страна

Ураган помете Враца. И в София е страшно (СНИМКИ) | StandartNews.com

Ураган помете Враца. Днес в цяла България е обявен жълт и оранжев код за опасен вятър, като с Северозападна България е бурята е най-силна. В София също летяха ламарини от покривите.

Но Враца обяви частично бедствено положение заради силния вятър. Към момента поривите на вятъра в града са над 130 км/ч.

Заради нанесените щети, Кризисният щаб на Община Враца обяви частично бедствено положение за територията на града. При необходимост ще бъдат включени и населени места на Враца, които имат сериозни поражения по инфраструктурата, съобщиха от общината.

Подадени са над 50 сигнала за щети на дежурния телефон. Най-сериозни са пораженията в града, където има паднали и изкоренени дървета, увредени части от покривни конструкции и фасади на сгради, прекъснати електропроводници, счупени витрини и контейнери за битови отпадъци. На места в кварталите има прекъсване на електрозахранването.

На територията на населените места поривите на вятъра са значително по-слаби, като в селата Челопек, Паволче, Лютаджик и Бели извор няма електрозахранване.

В кварталите „Бистрец“ и „Кулата“ има прекъснати електропроводници.

По традиция стъклата на врачанския театър са изпочупени, пише "Конкурент".

Маси на заведения са разхвърляни из града, често може да се видят летящи от вятъра ламарини. Има проблем и със Съдебната палата, която е отцепена заради паднали от покрива ламарини.

Една от будките на коледния базар е обърната от вятъра по таван.

В социалните мрежи има десетки сигнали за обърнати или изместени от вятъра контейнери за смет.

За областите София, Габрово, Велико Търново и Ловеч, Хасково и Кърджали е в сила оранжев код - там поривите на вятъра ще бъдат между 24-30 метра в секунда.

В останалата част от страната е издаден жълт код за силен вятър от юг-югозапад.

Продължават да пристигат многобройни сигнали за последиците от ураганния вятър, който не спира да бушува в София.

Подлезът на бул. "България" "се е разпаднал" по думите на очевидка. Изпопадали са панели от тавана и строителни елементи. На ул. "Искър" в центъра падна голямо дърво, което за малко да удари два автомобила.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай