Петък,

Уникално! Св. Иван Рилски е български принц, син на Симеон Велики

От: Стандарт -
Уникално! Св. Иван Рилски е български принц, син на Симеон Велики
A
A
A

Всички знаем името на покровителя на българския народ Св. Иван Рилски, но малцина са чували, че според последните проучвания и по мнението на авторитетни историци, като доц. Веселина Вачкова и проф. Лизбет Любенова любимият светец на българите не е от обикновен произход, а най-вероятно е син на самия цар Симеон Велики, брат е на цар Петър и на необикновения богомилски водач Боян Мага.

Историците подчертават факта, че цар Петър лично отива два пъти  на поклонение при светеца от Рила, което едва ли би се случило ако Иван Рилски не е от самия царски род. Още повече, че цар Петър, макар грешно определян като слаб владетел, е всъщност първият законен български цар, тъй като неговото императорско достойнство е признато от Източната римска империя чрез брак с византийска принцеса. Така кръвта на римските цезари преминава в българската царска династия и България става империя и царство 500 години преди Русия.

Кое е накарало брата  на първия български император да избере отшелничество? Историята не дава категорични отговори, но разбира се в Средновековието това да се обречеш на Бога е било върховно постижение и редица представители на висши аристократични родове са избирали този път. Може би неговата съдба е била предначертана от Симеон Велики, за да получи божествена подкрепа за своята мечта да стане владетел на Константинопол.

Едва ли е случайно, че Св. Иван Рилски избира за своя обител именно пленителната планина Рила , която е свещена още за траките, и броди из нея, вършейки чудеса и носейки изцеление на множество хора.

Остават само дни до откриването на ски сезона на Мальовица

Никой не знае с точност дали очите на светеца са видели великолепието на връх Мальовица, но днес в едноименния курорт има прекрасен малък параклис, носещ неговото име.

Заради многото легенди и зашеметяващата красота на Мальовица, курортът продължава да е притегателен за всички, които искат да избягат от стреса на града и да се насладят на Рила и на зимните спортове.

Тази година откриването на ски сезона в курорта Мальовица е на 18 декември, събота, от 11 часа, а организаторите обещават много забавления, игри, безплатни писти и богата шоупрограма с водещ Боби Ваклинов.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички