Умна бариера спира колите в Борисовата градина

Умна бариера спира колите в Борисовата градина | StandartNews.com

Умна бариера спира колите в Борисовата градина

Няма как във всеки миг да следим 2 млн. софиянци, но е важно да се знае, че контрол има

- Г-жо Георгиева, какви санкции наложи през 2015 г. Столичният инспекторат?
- От началото на годината до 14 юли глобите с квитанции са 18 016. Констативни протоколи и констативни протоколи с предписания - 24 204. Глобите с фиш - 2090. Актовете за установяване на административно нарушение са 2296. Или общо са санкционирани над 36 000 физически и юридически лица. В случай, че даденото с констативен протокол предписание е изпълнено, не се налага санкция. Това са официалните цифри, които периодично публикуваме и на нашата страница.
- Какви средства от глоби са постъпили в общинската хазна от Инспектората?
- От началото на годината до 30 юни на каса при нас са постъпили 208 375 лева. Това са платени глоби с квитанции, фишове и някои наказателни постановления. Основното количество наказателни постановления не се подписват от директора на инспектората. Когато наш инспектор, придружен от полицай, установи неправилно паркиране, снима автомобила, пише акта, проверява за техническата изправност, установява собственика на автомобила и изпраща акта и снимката при районния кмет. Той пък пише наказателното постановление. Дали то е платено, няма как директорът на Столичния инспекторат да отговори. Но като контролна служба мотивацията ни е в посока, не колко пари са влезли в общината, а колко глоби са наложени, за да може всеки да знае, че при нарушение ще бъде глобен. Химера е да твърдим, че по 10 наредби и по 50 договора, вменени ни за контрол и задължителни проверки по 130-140 000 сигнали и жалби, можем да кажем, че знаем, какво се случва на всеки квадратен метър в столицата във всеки момент при 2 млн. жители. Това не е целта. Целта е да се знае, че има контрол. В определени случаи този контрол е на случаен принцип, в други е системен - по договорите с фирмите за чистота, по разделното събиране, по зелената система и т.н. Постъпленията от санкции не са най-важната задача. По-важна е превенцията. Например само по задачата, която сме си поставили за 2015 г. - за системен контрол за паркиране в детските площадки, които са около 1500, се изисква огромен ресурс, но пък целта е много важна. Даже и общината да разполагаше с 1500 инспектори, те не могат да стоят денонощно на площадките да ги пазят. Затова сме създали организация, която включва различни мерки, в т.ч. много разчитаме на гражданите, да ни изпращат снимки и сигнали.
- Колко са инспекторите в София?
- Инспекторите са 424 за цяла София по щат. Но реално винаги са по-малко, има текучество, защото известно е, че заплатите в общинските структури не са високи.
- Има ли хора, които идват да плащат в Инспектората?
- Правят го. Най-вече за глобите за неправилно паркиране. С констативен протокол глобяваме по реда на Закона за административните нарушения и наказания, а полицаите глобяват по Закона за движение по пътищата. Ние оставяме на автомобила констативен протокол, в който пише, че е направено нарушение и има глоба, която може да се плати в съответния офис на районния инспекторат. В противен случай ще бъде съставен акт. В началото пристъпихме предпазливо, това беше преди няколко години. Оказа се, че хората, които съзнават, че са направили нарушение, отиват и си плащат глобата по фиш - 50 лева. Има и такива, които не си плащат и им се съставят актове. При системен проблем като паркирането в зелени площи постъпваме по различни начини. Не ни задължава нищо да заграждаме с кашпи детските площадки, но това е начин да се спре нахалството на шофьорите. 50 площадки, на които сме ги сложили, изглеждат малко на фона на всичките 1500, но това са 50 места, откъдето ще се освободи ресурс и инспекторите ще могат да се занимават с другите. Необходима е обществена нетърпимост към този проблем. По тротоарите и по другите видове зелени площи се проверява на случаен принцип. Но има и такъв пример - на ул."Милин камък" в "Лозенец", имаме 50 констативни протокола. Там не може да се мине, инспекторите проверяват постоянно и постоянно пишат актове, и постоянно резултатът е същият. Преди време разпоредих постоянна проверка по ул."Голаш" в "Гео Милев". Десет дни един след друг, на две смени, и в събота и неделя. 10 паякът на общината, плюс полицейските, вдигаха непрекъснато. Резултатът е просто нулев. Очевидно в този случай не може да се постигне резултат със системно глобяване, затова трябва да се търсят други инструменти, нова организация на движението, паркинги в района, някъде да се поставят колчета.
- С какви други проблеми трябва да се справя Инспекторатът извън статистиката?
- Това, което прави инспекторатът, не е само трупане на статистика за броя на санкциите, по кои наредби и т.н. Имаме аналитични звена към всеки голям сектор, а ние работим в следните сектори - чистота и обществена хигиена, инфраструктура, неправилно паркиране - основно в зелени площи. По отношение на инфраструктурата нашата работа е да установяваме проблемите по общинската инфраструктура, като след това ги насочваме към компетентните институции. В методичните звена се трудят много добри специалисти, които при други икономически условия не биха работили за толкова пари при такова напрежение и отговорност. Не е много лесно да установим на кого е например капакът на тротоара, така изровен, че само рамката стои. Работата на инспектора е да го снима, пътьом да го качи на таблета и да го изпрати на адресата. Снимката се качва в интернет платформа, модел, направен от нашия системен администратор. До него имат достъп всички експлоатационни дружества - "Топлофикация", "Улично осветление", БТК, "Софийска вода". Когато отстранят проблема, те трябва да го отметнат в платформата. Всяка седмица се прави преглед на отстранените случаи. Това, което стои незатворено като проблем, се изпраща на компетентните общински органи - примерно на Дирекция "Транспортна инфраструктура" или на Дирекцията по незаконно строителство и т.н. Инспекторът преценява от чия компетентност е случаят. Това, че не се говори за тази част от работата на инспектората, не значи, че тя не е важна и не е сложна. Като стана дума за капаците на шахти по улиците, колегите имат идея те да бъдат обозначени. Това е така във всички европейски страни. Когато капакът е обозначен, веднага може да се установи кое дружество трябва да отстрани проблема. Пести се време и усилия. Само че експлоатационните дружества не са много мотивирани това да се случи, защото, като се спънете или стъпите в някоя дупка, ще знаете кой е виновен. Ние не сме длъжни да гледаме дали уличните лампи светят. Обаче имаме постоянно дежурни на терен и при установяване на проблем го предава на дружеството, което отговаря за уличното осветление. Всеки сигнал влиза в компютърната ни система. Аз съм много горда с тази система, защото при нас всичко се документира електронно и се движи по максимално бърз начин.
- А какво следите по строителните площадки?
- В областта на строителството също се налага по-специализирана дейност от наша страна извън замърсяването на околната среда. Там строителен инженер трябва да установи причината за възникналия проблем със замърсяването. Например инспекторът минава, вижда, че има строителен обект в своя сектор, проверява, установява, че камионите излизат с мръсни гуми, и глобява техническия ръководител. После обаче отива строителният инженер, защото следва акт на юридическото лице - на фирмата, а обикновено се обяснява, че сроковете са такива и такива, че не може да се работи по друг начин и т.н. И тези аргументи трябва да ги прецени специалист. По-професионално и авторитетно е... Много от строителните фирми започнаха постоянно да обръщат внимание както на ходовата част на камионите си, така и на чергилата. Вече сме на път да коментираме чистотата на целия камион, защото понякога е много смешно - фирмата чисти гумите на камиона, а от каросерията пада кал и е мръсна.
- Как съвместявате толкова различни дейности?
- Нашите компетенции са на различни нива. По никакъв начин не сме безгрешни, имаме пропуски и недоглеждания, но се стараем да упражняваме законосъобразен контрол. За да контролираш някого, ти трябва да знаеш повече от него. Стараем се да повишаваме компетенциите на служителите в инспектората. Лично аз съм много доволна, че изпълняваме втори проект по оперативна програма "Административен капацитет". Екипът ми е от хора, обучени и компетентни, хора с можене, хора, решени да доведат нещата до края. Срещаме всякакви видове отпор, защото в България често принципът е "законът важи за другите, но не важи за мен". Затова държа изключително много на качеството на работа.
- Столичната община поддържа контакти с други европейски столици. Как изглежда София на този фон?
- По нищо не им отстъпваме, дори в някои случаи сме и по-добри. Какво ни носят посещенията в другите градове? Много неща, започвам от най-дребното. От едно посещение в Истанбул взехме идеята за кашпите и зацветяването. Понеже в България сме недоверчиви, когато видим, че едно нещо е направено и на друго място, става по-лесно приложимо. Който ходи в командировка с парите на данъкоплатците, е длъжен да предложи адекватна идея за София и да се грижи тя да бъде реализирана. Още от 2008 г. текат проекти за техническа помощ за обмяна на добри практики. Тук е моментът да кажа, че и ние предлагаме добри практики. Общуваме с различни столици и градове - Женева, Прага, Виена, Истанбул, Бурса. С Верона имаме специални връзки, защото оттам купихме машината за чистене на графити. У нас цари нихилизъм, който ни прави хора с ниско самочувствие. Нищо подобно! Ние показахме добра практика на общинарите от Женева - GPS системата за проследяване в реално време на работата на почистващата техника. Много я харесаха, харесаха и други неща. Когато тук беше кметът на Женева, мосю Пиер Моде, който в момента е министър на вътрешните работи на кантона, дойде с десет души и стоя една седмица. Наблюдаваха инфраструктурата, чистотата, рекламата, търговията. От тях взехме идеята как на интернет платформа, на електронен модул да се отбелязват всички обекти, които имат рекламни табели. Бързам да кажа, че във всички столици, с които поддържаме контакти, има контролни служби - някъде като нашата, а другаде са тип Сметна палата, както е във Виена. Но колегите навсякъде са съдебно заклети, за да могат да свалят самоличност.
- А с каква добра практика можем ние да се похвалим?
- Да се върнем на Женева. Дойде техният шеф на контрола по рекламата, имаме същия и при нас. Разликата е, че те имат полицейски функции, в смисъл, че могат да свалят самоличност. И това е много съществена разлика. Обаче идва Щефан, който вижда проекта, взет като идея от тях, но вече реализиран у нас, и казва: "Вие сте много добри!" Аз му казвам: "Е, ние сме потомци на Джон Атанасов". Той се смее. Това, което те нямат, е джипиес системата за контрол на камионите за смет. На заключителната среща при кмета те обясниха, че няма да слагат такава система, защото градът е по-малък, но са впечатлени от нашата, защото смятат, че това е по-добрият вариант. Графиците за чистене в Женева и в София са едни и също, само че там мотометачката си мете и през деня и никой не протестира, а тук ще се намерят поне двама да се жалват, че нещо им пречи. Разликата е и в това, че там решават какви дейности да извършват и ги обличат в бюджет, а ние обратното - вършим дейностите според бюджета. При нас работят военни пилоти, които говорят по два, три езика. Работят и две момчета, които са завършили в ТУ електронна обработка на информацията. Това, че примерно наше момче отиде да работи в кметството в Мюнхен, също ни дава самочувствие. С Прага работехме по логистиката на биоразградимите отпадъци. Ние вече сме създали логистиката, която те все още нямат и пражките служби взеха някои неща оттук. Да, ние сме по-назад в много отношения, но също така имаме и много добри стъпки.
- Кой е последният проект, по който работи Инспекторатът?
- В момента започваме да прилагаме и контролиран достъп до части от Борисовата градина. Бариерата, която ще поставим там, е с електронен модул, в който са вкарани всички номера на колите на тези, които имат право да влизат съгласно утвърден от Дирекция "Зелена система" списък. И тук има малък проблем, с който ще трябва да се справим. Оказва се, че има 80 броя автомобили, които заявяват, че трябва по някакви причини да влизат в Борисовата градина. Обаче нищо подобно. И те трябва да се отсеят. При бариерата вече има камера за видеонаблюдение, чрез която ще следим за реда. Значи не трябва да има правоимащи, а да има правила. И затова вече е готов проект за паркинг на бул. "Драган Цанков", там където се движеше трамваят - от Телевизионната кула до Руското посолство. Има стълбове, захранени с електричество. В двата края ще има светофари. Паркингът ще е безплатен и е за 99 коли. В София има паркинги, които са празни. Казват - как ще разберете дали и колко празни места има. Как? С ходене. За един ден могат да се обходят паркингите и да се направи инвентаризация на местата. И тогава изникват едни шокиращи цифри. 450 са свободните места на метростанцията на "Джеймс Баучер". Още 400 са на "Бели Дунав" в "Надежда". Към Експоцентъра са почти 1000 и те са празни. А е дадена възможност там да се спира първите 4 часа безплатно, така че да може да се паркира и да се вземе метро. Същото е и в моловете.
- А как се бори Инспекторатът с хората, които не чистят след домашните си любимци?
- С глоби. Но не много системно. Не стига ресурс. Това е и въпрос на отношение на самите собственици към градската среда. Смятам да приложим една практика от Париж. На техните стълбове има табели, на които пише "Аз обичам моя квартал и чистя след любимеца си". На табелата има нарисуван човек с куче, който се е навел да събира отпадъка след него. От общината явно добре са се справили, табелите се слагат на високо. Не знам дали ще свърши работа и в София, но пък може и да стане. Мислим това да го предложим на кмета и да го реализираме. Иначе статистиката сочи, че от началото на годината до 10 юли инспекторите са проверили 1787 собственици на домашни кучета. Съставени са 244 констативни протокола с предписания, наложени са 53 глоби с квитанции. Редовните собственици са 1488 души. Съставени са 3 акта. Според Закона за ветеринарномедицинска дейност инспекторите имат правомощия да съставят актове само при груби нарушения, какъвто беше последният случай в "Надежда". Там домашно куче нападна и нахапа дете в училищен двор. За радост детето вече се възстановява. На собственика на кучето е съставен акт според три точки от Закона - отделно за всяко нарушение.
- Предстоят избори, глобени ли са партиите, които не си изчистиха предизборните плакати? Как се справяте с незаконната реклама?
- Плакатите от културния афиш и политическите са голям замърсител на градската среда. Незаконната реклама най-общо може да се раздели на три вида. Обявите - изглежда лесно да се намери фирмата или човека, защото си е оставил телефона. В действителност обаче не е така. Борбата с този тип замърсяване е много сложна и затова от няколко години по време на пролетното почистване с пари на дарители започна боядисване на стълбовете със специална боя, която не позволява да се лепят реклами. Това се оказа скъпо, защото нямаше български продукт. Но ние се свързахме с наш производител и вече половин година в центъра на София работим с неговия продукт. После ще продължим и в целия град. Успоредно върви опитът да глобяваме, но това не е много успешно. Културният афиш - за него има определени места. Когато лепят безконтролно, съставяме актове. А за политическата реклама, преди всяка кампания, със заповед на кмета се определят местата, на които могат да се слагат плакати. Нито една партия не спазва правилата да си чисти след изборите. Всички, без изключение, са глобявани. Минималната глоба е 1000 лева. С част от партиите се съдим, с друга част - не. Народното събрание с новия изборен кодекс увеличи срока за чистене след вота от 3 на 7 дни. Но и в този срок не чистят. После има обструкции, заплашват ни с уволнение и така нататък. Но хората, които въведоха контрола, сме ние. Общината да взема депозит срещу бъдещи щети - отново е наше предложение. Но това не е за хвалба, а се опитваме да намерим необходимите инструменти за намаляване на нарушенията.
- А графитите?
- Да, четвъртият замърсител са графитите. Борбата с тях е много трудна, да не кажа невъзможна. Има най-различни препарати за почистване. Нецензурните и ксенофобски надписи инспекторите ги замазват със спрей, но и това не е решение. Затова след едно посещение на екоизложение в Римини предложихме на кмета общината да купи машина, която почиства графитите. Направи се обществена поръчка и машината вече пътува насам. Тя има различни накрайници, а чисти с абразивни материали, които са екологични - царевични трици, смлени черупки от орехи, грис, кварцов пясък, има и мраморен прах - за по-твърди повърхности. Доволна съм, че избраната фирма работи с много държави и има 10 г. Наши специалисти се обучиха. С машината ще работи Дирекция "Сигурност", а ние ще подаваме местата. Така че ще чистим, за да става все по-приветлива градската среда.

- Г-жо Георгиева, какви санкции наложи през 2015 г. Столичният инспекторат?
- От началото на годината до 14 юли глобите с квитанции са 18 016. Констативни протоколи и констативни протоколи с предписания - 24 204. Глобите с фиш - 2090. Актовете за установяване на административно нарушение са 2296. Или общо са санкционирани над 36 000 физически и юридически лица. В случай, че даденото с констативен протокол предписание е изпълнено, не се налага санкция. Това са официалните цифри, които периодично публикуваме и на нашата страница.
- Какви средства от глоби са постъпили в общинската хазна от Инспектората?
- От началото на годината до 30 юни на каса при нас са постъпили 208 375 лева. Това са платени глоби с квитанции, фишове и някои наказателни постановления. Основното количество наказателни постановления не се подписват от директора на инспектората. Когато наш инспектор, придружен от полицай, установи неправилно паркиране, снима автомобила, пише акта, проверява за техническата изправност, установява собственика на автомобила и изпраща акта и снимката при районния кмет. Той пък пише наказателното постановление. Дали то е платено, няма как директорът на Столичния инспекторат да отговори. Но като контролна служба мотивацията ни е в посока, не колко пари са влезли в общината, а колко глоби са наложени, за да може всеки да знае, че при нарушение ще бъде глобен. Химера е да твърдим, че по 10 наредби и по 50 договора, вменени ни за контрол и задължителни проверки по 130-140 000 сигнали и жалби, можем да кажем, че знаем, какво се случва на всеки квадратен метър в столицата във всеки момент при 2 млн. жители. Това не е целта. Целта е да се знае, че има контрол. В определени случаи този контрол е на случаен принцип, в други е системен - по договорите с фирмите за чистота, по разделното събиране, по зелената система и т.н. Постъпленията от санкции не са най-важната задача. По-важна е превенцията. Например само по задачата, която сме си поставили за 2015 г. - за системен контрол за паркиране в детските площадки, които са около 1500, се изисква огромен ресурс, но пък целта е много важна. Даже и общината да разполагаше с 1500 инспектори, те не могат да стоят денонощно на площадките да ги пазят. Затова сме създали организация, която включва различни мерки, в т.ч. много разчитаме на гражданите, да ни изпращат снимки и сигнали.
- Колко са инспекторите в София?
- Инспекторите са 424 за цяла София по щат. Но реално винаги са по-малко, има текучество, защото известно е, че заплатите в общинските структури не са високи.
- Има ли хора, които идват да плащат в Инспектората?
- Правят го. Най-вече за глобите за неправилно паркиране. С констативен протокол глобяваме по реда на Закона за административните нарушения и наказания, а полицаите глобяват по Закона за движение по пътищата. Ние оставяме на автомобила констативен протокол, в който пише, че е направено нарушение и има глоба, която може да се плати в съответния офис на районния инспекторат. В противен случай ще бъде съставен акт. В началото пристъпихме предпазливо, това беше преди няколко години. Оказа се, че хората, които съзнават, че са направили нарушение, отиват и си плащат глобата по фиш - 50 лева. Има и такива, които не си плащат и им се съставят актове. При системен проблем като паркирането в зелени площи постъпваме по различни начини. Не ни задължава нищо да заграждаме с кашпи детските площадки, но това е начин да се спре нахалството на шофьорите. 50 площадки, на които сме ги сложили, изглеждат малко на фона на всичките 1500, но това са 50 места, откъдето ще се освободи ресурс и инспекторите ще могат да се занимават с другите. Необходима е обществена нетърпимост към този проблем. По тротоарите и по другите видове зелени площи се проверява на случаен принцип. Но има и такъв пример - на ул."Милин камък" в "Лозенец", имаме 50 констативни протокола. Там не може да се мине, инспекторите проверяват постоянно и постоянно пишат актове, и постоянно резултатът е същият. Преди време разпоредих постоянна проверка по ул."Голаш" в "Гео Милев". Десет дни един след друг, на две смени, и в събота и неделя. 10 паякът на общината, плюс полицейските, вдигаха непрекъснато. Резултатът е просто нулев. Очевидно в този случай не може да се постигне резултат със системно глобяване, затова трябва да се търсят други инструменти, нова организация на движението, паркинги в района, някъде да се поставят колчета.
- С какви други проблеми трябва да се справя Инспекторатът извън статистиката?
- Това, което прави инспекторатът, не е само трупане на статистика за броя на санкциите, по кои наредби и т.н. Имаме аналитични звена към всеки голям сектор, а ние работим в следните сектори - чистота и обществена хигиена, инфраструктура, неправилно паркиране - основно в зелени площи. По отношение на инфраструктурата нашата работа е да установяваме проблемите по общинската инфраструктура, като след това ги насочваме към компетентните институции. В методичните звена се трудят много добри специалисти, които при други икономически условия не биха работили за толкова пари при такова напрежение и отговорност. Не е много лесно да установим на кого е например капакът на тротоара, така изровен, че само рамката стои. Работата на инспектора е да го снима, пътьом да го качи на таблета и да го изпрати на адресата. Снимката се качва в интернет платформа, модел, направен от нашия системен администратор. До него имат достъп всички експлоатационни дружества - "Топлофикация", "Улично осветление", БТК, "Софийска вода". Когато отстранят проблема, те трябва да го отметнат в платформата. Всяка седмица се прави преглед на отстранените случаи. Това, което стои незатворено като проблем, се изпраща на компетентните общински органи - примерно на Дирекция "Транспортна инфраструктура" или на Дирекцията по незаконно строителство и т.н. Инспекторът преценява от чия компетентност е случаят. Това, че не се говори за тази част от работата на инспектората, не значи, че тя не е важна и не е сложна. Като стана дума за капаците на шахти по улиците, колегите имат идея те да бъдат обозначени. Това е така във всички европейски страни. Когато капакът е обозначен, веднага може да се установи кое дружество трябва да отстрани проблема. Пести се време и усилия. Само че експлоатационните дружества не са много мотивирани това да се случи, защото, като се спънете или стъпите в някоя дупка, ще знаете кой е виновен. Ние не сме длъжни да гледаме дали уличните лампи светят. Обаче имаме постоянно дежурни на терен и при установяване на проблем го предава на дружеството, което отговаря за уличното осветление. Всеки сигнал влиза в компютърната ни система. Аз съм много горда с тази система, защото при нас всичко се документира електронно и се движи по максимално бърз начин.
- А какво следите по строителните площадки?
- В областта на строителството също се налага по-специализирана дейност от наша страна извън замърсяването на околната среда. Там строителен инженер трябва да установи причината за възникналия проблем със замърсяването. Например инспекторът минава, вижда, че има строителен обект в своя сектор, проверява, установява, че камионите излизат с мръсни гуми, и глобява техническия ръководител. После обаче отива строителният инженер, защото следва акт на юридическото лице - на фирмата, а обикновено се обяснява, че сроковете са такива и такива, че не може да се работи по друг начин и т.н. И тези аргументи трябва да ги прецени специалист. По-професионално и авторитетно е... Много от строителните фирми започнаха постоянно да обръщат внимание както на ходовата част на камионите си, така и на чергилата. Вече сме на път да коментираме чистотата на целия камион, защото понякога е много смешно - фирмата чисти гумите на камиона, а от каросерията пада кал и е мръсна.
- Как съвместявате толкова различни дейности?
- Нашите компетенции са на различни нива. По никакъв начин не сме безгрешни, имаме пропуски и недоглеждания, но се стараем да упражняваме законосъобразен контрол. За да контролираш някого, ти трябва да знаеш повече от него. Стараем се да повишаваме компетенциите на служителите в инспектората. Лично аз съм много доволна, че изпълняваме втори проект по оперативна програма "Административен капацитет". Екипът ми е от хора, обучени и компетентни, хора с можене, хора, решени да доведат нещата до края. Срещаме всякакви видове отпор, защото в България често принципът е "законът важи за другите, но не важи за мен". Затова държа изключително много на качеството на работа.
- Столичната община поддържа контакти с други европейски столици. Как изглежда София на този фон?
- По нищо не им отстъпваме, дори в някои случаи сме и по-добри. Какво ни носят посещенията в другите градове? Много неща, започвам от най-дребното. От едно посещение в Истанбул взехме идеята за кашпите и зацветяването. Понеже в България сме недоверчиви, когато видим, че едно нещо е направено и на друго място, става по-лесно приложимо. Който ходи в командировка с парите на данъкоплатците, е длъжен да предложи адекватна идея за София и да се грижи тя да бъде реализирана. Още от 2008 г. текат проекти за техническа помощ за обмяна на добри практики. Тук е моментът да кажа, че и ние предлагаме добри практики. Общуваме с различни столици и градове - Женева, Прага, Виена, Истанбул, Бурса. С Верона имаме специални връзки, защото оттам купихме машината за чистене на графити. У нас цари нихилизъм, който ни прави хора с ниско самочувствие. Нищо подобно! Ние показахме добра практика на общинарите от Женева - GPS системата за проследяване в реално време на работата на почистващата техника. Много я харесаха, харесаха и други неща. Когато тук беше кметът на Женева, мосю Пиер Моде, който в момента е министър на вътрешните работи на кантона, дойде с десет души и стоя една седмица. Наблюдаваха инфраструктурата, чистотата, рекламата, търговията. От тях взехме идеята как на интернет платформа, на електронен модул да се отбелязват всички обекти, които имат рекламни табели. Бързам да кажа, че във всички столици, с които поддържаме контакти, има контролни служби - някъде като нашата, а другаде са тип Сметна палата, както е във Виена. Но колегите навсякъде са съдебно заклети, за да могат да свалят самоличност.
- А с каква добра практика можем ние да се похвалим?
- Да се върнем на Женева. Дойде техният шеф на контрола по рекламата, имаме същия и при нас. Разликата е, че те имат полицейски функции, в смисъл, че могат да свалят самоличност. И това е много съществена разлика. Обаче идва Щефан, който вижда проекта, взет като идея от тях, но вече реализиран у нас, и казва: "Вие сте много добри!" Аз му казвам: "Е, ние сме потомци на Джон Атанасов". Той се смее. Това, което те нямат, е джипиес системата за контрол на камионите за смет. На заключителната среща при кмета те обясниха, че няма да слагат такава система, защото градът е по-малък, но са впечатлени от нашата, защото смятат, че това е по-добрият вариант. Графиците за чистене в Женева и в София са едни и също, само че там мотометачката си мете и през деня и никой не протестира, а тук ще се намерят поне двама да се жалват, че нещо им пречи. Разликата е и в това, че там решават какви дейности да извършват и ги обличат в бюджет, а ние обратното - вършим дейностите според бюджета. При нас работят военни пилоти, които говорят по два, три езика. Работят и две момчета, които са завършили в ТУ електронна обработка на информацията. Това, че примерно наше момче отиде да работи в кметството в Мюнхен, също ни дава самочувствие. С Прага работехме по логистиката на биоразградимите отпадъци. Ние вече сме създали логистиката, която те все още нямат и пражките служби взеха някои неща оттук. Да, ние сме по-назад в много отношения, но също така имаме и много добри стъпки.
- Кой е последният проект, по който работи Инспекторатът?
- В момента започваме да прилагаме и контролиран достъп до части от Борисовата градина. Бариерата, която ще поставим там, е с електронен модул, в който са вкарани всички номера на колите на тези, които имат право да влизат съгласно утвърден от Дирекция "Зелена система" списък. И тук има малък проблем, с който ще трябва да се справим. Оказва се, че има 80 броя автомобили, които заявяват, че трябва по някакви причини да влизат в Борисовата градина. Обаче нищо подобно. И те трябва да се отсеят. При бариерата вече има камера за видеонаблюдение, чрез която ще следим за реда. Значи не трябва да има правоимащи, а да има правила. И затова вече е готов проект за паркинг на бул. "Драган Цанков", там където се движеше трамваят - от Телевизионната кула до Руското посолство. Има стълбове, захранени с електричество. В двата края ще има светофари. Паркингът ще е безплатен и е за 99 коли. В София има паркинги, които са празни. Казват - как ще разберете дали и колко празни места има. Как? С ходене. За един ден могат да се обходят паркингите и да се направи инвентаризация на местата. И тогава изникват едни шокиращи цифри. 450 са свободните места на метростанцията на "Джеймс Баучер". Още 400 са на "Бели Дунав" в "Надежда". Към Експоцентъра са почти 1000 и те са празни. А е дадена възможност там да се спира първите 4 часа безплатно, така че да може да се паркира и да се вземе метро. Същото е и в моловете.
- А как се бори Инспекторатът с хората, които не чистят след домашните си любимци?
- С глоби. Но не много системно. Не стига ресурс. Това е и въпрос на отношение на самите собственици към градската среда. Смятам да приложим една практика от Париж. На техните стълбове има табели, на които пише "Аз обичам моя квартал и чистя след любимеца си". На табелата има нарисуван човек с куче, който се е навел да събира отпадъка след него. От общината явно добре са се справили, табелите се слагат на високо. Не знам дали ще свърши работа и в София, но пък може и да стане. Мислим това да го предложим на кмета и да го реализираме. Иначе статистиката сочи, че от началото на годината до 10 юли инспекторите са проверили 1787 собственици на домашни кучета. Съставени са 244 констативни протокола с предписания, наложени са 53 глоби с квитанции. Редовните собственици са 1488 души. Съставени са 3 акта. Според Закона за ветеринарномедицинска дейност инспекторите имат правомощия да съставят актове само при груби нарушения, какъвто беше последният случай в "Надежда". Там домашно куче нападна и нахапа дете в училищен двор. За радост детето вече се възстановява. На собственика на кучето е съставен акт според три точки от Закона - отделно за всяко нарушение.
- Предстоят избори, глобени ли са партиите, които не си изчистиха предизборните плакати? Как се справяте с незаконната реклама?
- Плакатите от културния афиш и политическите са голям замърсител на градската среда. Незаконната реклама най-общо може да се раздели на три вида. Обявите - изглежда лесно да се намери фирмата или човека, защото си е оставил телефона. В действителност обаче не е така. Борбата с този тип замърсяване е много сложна и затова от няколко години по време на пролетното почистване с пари на дарители започна боядисване на стълбовете със специална боя, която не позволява да се лепят реклами. Това се оказа скъпо, защото нямаше български продукт. Но ние се свързахме с наш производител и вече половин година в центъра на София работим с неговия продукт. После ще продължим и в целия град. Успоредно върви опитът да глобяваме, но това не е много успешно. Културният афиш - за него има определени места. Когато лепят безконтролно, съставяме актове. А за политическата реклама, преди всяка кампания, със заповед на кмета се определят местата, на които могат да се слагат плакати. Нито една партия не спазва правилата да си чисти след изборите. Всички, без изключение, са глобявани. Минималната глоба е 1000 лева. С част от партиите се съдим, с друга част - не. Народното събрание с новия изборен кодекс увеличи срока за чистене след вота от 3 на 7 дни. Но и в този срок не чистят. После има обструкции, заплашват ни с уволнение и така нататък. Но хората, които въведоха контрола, сме ние. Общината да взема депозит срещу бъдещи щети - отново е наше предложение. Но това не е за хвалба, а се опитваме да намерим необходимите инструменти за намаляване на нарушенията.
- А графитите?
- Да, четвъртият замърсител са графитите. Борбата с тях е много трудна, да не кажа невъзможна. Има най-различни препарати за почистване. Нецензурните и ксенофобски надписи инспекторите ги замазват със спрей, но и това не е решение. Затова след едно посещение на екоизложение в Римини предложихме на кмета общината да купи машина, която почиства графитите. Направи се обществена поръчка и машината вече пътува насам. Тя има различни накрайници, а чисти с абразивни материали, които са екологични - царевични трици, смлени черупки от орехи, грис, кварцов пясък, има и мраморен прах - за по-твърди повърхности. Доволна съм, че избраната фирма работи с много държави и има 10 г. Наши специалисти се обучиха. С машината ще работи Дирекция "Сигурност", а ние ще подаваме местата. Така че ще чистим, за да става все по-приветлива градската среда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай