Умирате от жажда? Търсете лекар!

Умирате от жажда? Търсете лекар! | StandartNews.com

"Магическото" сваляне на килца издава рак, диабет и депресия

Ако глава или стомах ви болят повече от 3 дни, идете при джипито

Болка в гърдите, внезапна травма или обилен кръвоизлив са сигурен знак, за да потърсите медицинска помощ. Но някои симптоми не са толкова очевидни. Жаждата, задухът и хъркането може да ви изглеждат безобидни, но в определени случаи те са причина да посетите лекаря. Важно е да правите разлика между вероятно безобидните симптоми и кога наистина е наложително да потърсите своя лекар, пише prevention.com.

Отслабнали сте, без да искате

Не бързайте да се радвате, ако внезапно сте олекнали с няколко килца. "Теглото се повлиява от приема на калории, нивото на активност, общото здравословно състояние, медикаменти, както и от някои икономически и социални фактори", посочва д-р Трейси Зигфрид от Калифорния. По думите й, ако тези фактори, са довели до загубата ви на тегло, тогава няма основание за притеснение и наличие на медицинско състояние. Ако обаче в рамките на 6 до 12 месеца сте загубили до 5% от теглото си без да се опитвате да отслабвате, непременно трябва да отидете на лекар. Сред заболяванията, които водят до загуба на тегло, са рак, диабет, депресия, деменция, паркинсон.

Корем под прицел

Коремната болка може да ви сполети по ред причини - диария, язва, нарушено храносмилане, запек, стомашно-чревни инфекции, болка в мускулите и др. "Възможно е да ви заболи стомахът и след тежка тренировка", посочва д-р Зигфрид. Той съветва да потърсим медицинска помощ, ако болката трае повече от 3 дни. Ако болките в корема обаче са придружени от гадене и повръщане или притискане в гръдната област, трябва незабавно да отидете в болницата.

Задух

Физически упражнения, тревожност, бронхит, астма могат да предизвикат недостиг на въздух. "Нормално е да се задъхвате след тежко физическо натоварване, след като сте приключили с упражненията", посочва д-р Зигфрид. В жегата и ако сте с повечко излишни килца, също може да ви е трудно да дишате спокойно. Тези ситуации обикновено не изискват медицинска помощ. Трябва да посетите лекаря си обаче, ако заедно със задуха изпитвате болки в гърдите, подуване на краката и глезените, висока температура, втрисане и кашлица.

Мигрена

Ако ви заболи главата след среща с шефа, няма за какво да се тревожите. Ще ви мине. "Повечето главоболия не се нуждаят от медицинска помощ", обяснява д-р Зигфрид. Това включва мигрената, както и главоболието, причинено от липсата на сън, глад, менструалния цикъл, определени храни, алкохол, неправилна стойка. Налага се да потърсите медицинска помощ, ако главоболието ви връхлети изведнъж и е придружено с неврологични симптоми като слабост, виене на свят, внезапна загуба на равновесие, изтръпване или мравучкане. Също така, ако освен главоболието ви мъчи треска, задух, обрив, гадене и повръщане. Повече от 3 главоболия седмично също са основателен повод да се видите с лекаря си.

Копнеж за вода

В горещия летен ден изпитвате адска жажда, наливате се постоянно с вода, но рядко ви се ходи до тоалетна. Това означава, че вероятно сте дехидратиран и трябва да разрешите този проблем, съветва д-р Кристин Артур. Тя посочва, че неутолимата жажда може да е още страничен ефект при приема на определени лекарства - за високо кръвно налягане, диуретици и някои психиатрични медикаменти. Налага се да отидете на лекар, ако жаждата ви е придружена от подуване на краката и рязко повишаване на теглото, защото това може да е признак за проблеми с бъбреците или сърдечно-съдовата система. Не е изключено и да имате захарен диабет, допълва д-р Артър. Неутолимата жажда, заедно с гадене, виене на свят, замъглено зрение и умора, също трябва да се провери веднага при специалист.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай