Учителка от Панагюрище: Децата се вдъхновиха за Космоса

Докоснаха се до науката чрез нещо практично, казва Радка Семова, ръководител на Клуба по астрономия в СУ „Нешо Бончев“ - Панагюрище

Учителка от Панагюрище: Децата се вдъхновиха за Космоса | StandartNews.com

* Докоснаха се до науката чрез нещо практично, казва Радка Семова, ръководител на Клуба по астрономия в СУ „Нешо Бончев“ - Панагюрище

На 26 юли българските деца имаха уникалната възможност да разговарят с астронавти от Международната космическа станция. След прецизен подбор 32-ма ученици от цяла България бяха одобрени да получат директни отговори на космическите си въпроси от астронавтите Марк Ванде Хей и Тома Песке. Инициативата е на Атлантическия клуб, който тази година отбелязва своята 30-та годишнина, под патронажа на посолството на САЩ в София. Ученици от Панагюрище участваха в събитието Hello Space/Bulgaria Calling с финансовата подкрепа на фондация "Лъчезар Цоцорков". Ето какво разказа пред "Стандарт" Радка Семова, която заведе децата в София.

- Госпожо Семова, какво беше впечатлението Ви и това на децата от Клуба по астрономия в Панагюрище от "космическото" събитие, в което участвахте?

- Събитието бе много добре организирано. Имаше над 20 работилници и лаборатории, съобразени с различните възрастови групи на децата. Аз в началото се притеснявах, че нивото ще е много високо, защото повечето ученици в Клуба сега ще бъдат в 8-ми клас. Има и един малък любител на астрономията, който още от първи клас е в клуба - Димитър Томов, сега ще е в трети клас.

Но притесненията ми бяха напразни - всичко бе на достъпен и разбираем език. Нашите деца бяха включени в различни групи, имаше лекции, които слушаха. Много голям интерес предизвика лекцията за храненето в Космоса, както и тази за Космоса и правото.

В една от работилниците много се впечатлиха от извличането на ДНК от банан и дори една от най-добрите проби е на наше дете -  Иванина Пенелова. Кулминацията беше връзката с астронавтите, която се осъществи директно през НАСА. Марк Ванде Хей и Тома Песке бяха в много добро настроение, те не бяха запознати предварително с въпросите, които им задаваха децата на запис.

Личеше си емоцията и че много се забавляват. Въпросите бяха различни, според възрастта на децата, които не бяха ограничавани в тяхното любопитство. После децата ми споделиха, че са изключително доволни. Те се докоснаха до науката чрез нещо, което правят, това е много важно. Пожелахме си да се случват повече такива събития и искрено благодаря на "Асарел-Медет" за възможността, която ни дадоха да участваме - и с подкрепата, и с транспорта, който ни осигуриха до София.

- Какво от живота на астронавтите в космическата станция заинтригува най-много Вашите деца?

- Дете, което има домашен любимец, се интересуваше дали той може да живее в Космоса. Питаха липсват ли им семействата и колко често ги виждат.

Тъй като гледаха в презентацията, че астронавтите извършват ремонти в станцията,  момчетата бяха любопитни да разберат колко време са се обучавали за извършването на подобна дейност и какви предмети са изучавали, за да станат космонавти.

- След това събитие има ли деца в Клуба по астрономия, които твърдо са решили да работят за осъществяването на мечтата на много деца - да станат космонавти?

- Хубаво беше това, което Соломон Паси каза на децата - че в днешно време докосването до Космоса става с работа в различни сфери. И че тепърва предстои да се развива бизнес в Космоса. Някои от момчетата в Клуба говорят за изучаване на IT, готови са да участват в изследвания за Космоса. Разказала съм им за водородното гориво, което е горивото на бъдещето и за вероятността то да се добива от Марс. Надявам се да видя, че някое от децата в Клуба е станало такъв изследовател.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай