Училищни директори искат чисто нови изпити

Всички изпити да бъдат максимално обвързани с необходимите за днешните ученици умения

Училищни директори искат чисто нови изпити | StandartNews.com

Цялостна промяна във формата, съдържанието и организацията на изпитите в системата на образованието е едно от решенията от заседанието на управителния съвет на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България (СРСНПБ). Предложенията да бъдат спешно предоставени на вниманието на Министерството на образованието и науката, решиха директорите на свое заседание.

Всички изпити да бъдат максимално обвързани с необходимите за днешните ученици умения. Провеждането им да бъде концентрирано максимално в края на учебната година. „Предлагаме цялостна актуализация на организацията на изпитите и всичко свързано с промени в съответните наредби“, казват училищните началници, цитирани от директора на съюза Диян Стаматов.

„Апелираме промените да бъдат заложени още в следващата учебна година - когато има учебен процес за 4 клас вече до 15.06., както и четири нови изпита в 10 клас“, се уточнява в становището.

На заседанието бе взето решение за провеждане на национална работна среща на директорите от съюза на работодателите, на тема “Всичко преди старта на учебната година”. Събитието трябва да се състои на 2 септември в София.

Наред с това, отново бе обсъден проблемът за административната тежест в системата, като бе решено да бъде повторно изпратено до МОН предложението за създаване на обща единна електронна платформа, която да обединява всички сегашни. Да бъде ясно споделено с МОН силното безпокойство на директорите за възможните съществуващи рискове със сегашната разпиляност на сайтове, страници и платформи с повече от 30 пароли и входове.

Заседанието се проведе в най-модерното училище в България - СУ” Христо Ботев” в град Враца под домакинството на Виктор Кръстев - директор на училището, областен председател за Враца и заместник-председател на СРСНПБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай