Сряда,

У нас ли е най-скъпо? Колко струват млечните продукти в Европа

От: Агенция Стандарт -
2623
У нас ли е най-скъпо? Колко струват млечните продукти в Европа
A
A
A

Високите цени на млечните продукти в магазините и съмненията за картел на пазара бяха сред основните теми тази седмица у нас. В тази връзка bTV направи сравнение на цените им на пазара на други държави от Европейския съюз.

В съседна Гърция също имаше недоволство срещу поскъпването на сиренето и кашкавала. В средата на февруари гръцката Федерация на потребителите призова към бойкот – призова  гражданите да спрат да купуват млечни продукти заради изкуствено завишените според тях цени. Хората в Гърция обаче не са спрели да купуват млечни продукти въпреки призива за бойкот.

Според търговците причината е, че повишението на цените е минимално, а в допълнение се предлагат редица отстъпки за клиентите си.

Потребителите също смятат, че повишенията са минимални и са категорични, че не биха се лишили от млечни продукти на този етап.

В Гърция средната цена за килограм сирене е 11 евро за килограм, а на кашкавала – 14 евро.

Проверка и какви са цените в Испания. Сравняват се тези в магазините на „Ел Би Булгарикум“ с аналогочни млечни продукти от испанския пазар. Става ясно, че цените, обърнати от евро в лева според официалния курс на БНБ, са почти колкото у нас, а някои дори по-ниски.

Литър прясно мляко у нас на марката струва 3,39 лв., в Испания цената му е между 1,76 и 3,12 лв.

Килограм кисело мляко при нас е 4,12 лв., цената на йогурта в Испания – от 3,87 лв. до 4,79 лв.

Килограм сирене в България – 22,47 лв., аналогични продукти в Испания – между 13,53 и 22,21 лв.

Килограм кашкавал у нас – 27,47 лв., аналогът му в Испания – между 17,34 и 22,98 лв.

Сравнението показва, че цените на повечето млечни продукти в Испания са сходни като тези у нас, а кашкавалът дори по-евтин. Въпреки това на хората живеещи там им се струва скъпо. Последните данни на Евростат показват, че покупателната способност в южната страна е почти два пъти по-висока от тази в България. 

Какво е положението в Париж? Френското правителство предложи веригите за хранителни продукти сами да наложат таван на цените на около 50 продукта за 3 месеца. Тя е препоръчителна, не задължителна. Все още не е ясно дали ще бъде приложена и доколко ще е ефикасна.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com