Тъжен 6 септември в наводнените села, хората гневни и обезверени

В Каравелово реката все още продължава да тече през улиците на населеното място

Тъжен 6 септември в наводнените села, хората гневни и обезверени | StandartNews.com

Огромна вълна от съпричастност в петия ден след потопа в Карловско. Повече от 600 доброволци се очаква да се включат с помощ към засегнатите райони. В пострадалото от наводненията село Каравелово пристигна и министър-председателят Гълъб Донев, за да провери на място действията на институциите. Местните обаче посрещат с тъжни очаквания деня на Съединението - 6 септември.

За първите четири дни над 600 военнослужещи са  били на терен и са работили в трите засегнати села - Богдан, Слатина и Каравелово. С тях е имало 67 специализирани машини - инженерна техника. Ситуацията в бедстващия регион остава критична най-вече заради калта, разрушила къщи, мостове и улици. Стотици хора в няколко села остават без достъп до къщите си, съобщава Нова телевизия.

В Каравелово реката все още продължава да тече през улиците на населеното място. Много са пострадалите домакинства. Петър Петров е сред засегнатите. В неговия дом има над метър вода и тиня, отнесен е и дворът му.

„Причината за бедствието е водната стихия. Ние тук язовири нямаме, освен дъжда - не знам. И дърветата, които са се събрали в коритото на реката”, смята Петров. Относно помощта от 375 лв. за пострадалите каза: „Какво мога да направя с тях - 7 торби цимент”, казва мъжът.

Ток вече има, питейна вода обаче - не. Раздават се бутилки с минерална. Призивите към служебния премиер, който се очаква да пристигне на мястото, е да съдейства с изпращането на техника.

„Не се очакват нови валежи в наводнените райони до петък включително“, каза климатологът проф. Георги Рачев пред бТВ.

„Очаква ни един хубав, голям циклон, който ще окаже влияние и на времето у нас, но до петък не трябва да има никакви валежи във водосбора на Стряма“, допълни Рачев.

По думите му е важно да се вземат мерки, защото предстои горещо време и това предполага развитие на бактерии в наводнените местности.

Рачев също така предполага, че бедствието е следствие и от сеч в района. „Тези дървета, тази огромна купчина дървесна маса, все едно е пренесено сечището долу в града. Има и изкоренени дървета, но са 10-15% на фона на всичко, което виждаме“, казва Рачев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай