Църквата зарадва деца и младежи в неравностойно положение

Центърът обгрижва деца и младежи на възраст от 5 до 29 години

Църквата зарадва деца и младежи в неравностойно положение | StandartNews.com

На 23 декември 2022 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан посети ДЦДМУИ „Св. Йоан Златоуст“, който в началото на месеца отбеляза своята 30-годишнина. Дневният център е първия в страната, създаден през 1992 г. и обгрижва деца и младежи на възраст от 5 до 29 години. Архиереят беше топло посрещнат от директора г-жа Марияна Христова, част от децата и екипа на центъра, събщиха от Варненска митрополия.

„Във времето показахме, че децата, младежите в неравностойно положение могат да бъдат обект на същото внимание, както и техните връстици“ – сподели г-жа Христова. 

Центърът предоставя комплексна социална услуга в общността с капацитет от 40 места за подкрепа на деца и младежи с ментални увреждания, създавайки условия за общуване, отговарящи на ежедневните и рехабилитационни потребности. С помощта на мултидисциплинарен екип се подпомага социалното включване и превенция на настаняване в специализирана институция[1].

 Г-жа Христова допълни, че екипът ѝ, съставен от специалисти в различни сфери, „е тази дамска група, която се раздава и се опитва да научи тези прекрасни деца да бъдат самостоятелни, да бъдат приети в обществото“.

 Негово Високопреосвещенство изрази своята сърдечна благодарност за тази радостна среща и заяви, че неслучайно дневният център носи името на свети Йоан Златоуст, който „се явява един закрилник на всички хора, които боравят със словото. И понеже на вас, като дар от Бога, е дадено вие да приемете една действително функция на занимание и обучение на тези деца, да ги приучите със слово и с жестове да възприемат всичко онова, което Господ е направил при сътворението на човека – да му даде прекрасната възможност и език за общуване“, отбеляза митрополит Йоан, поздравявайки г-жа Христова и екипа ѝ за неуморния им труд. 

Митрополит Йоан благопожела на децата радостно да посрещнат големия християнски празник Рождество Христово, както и новогодишните празници.

Децата и младежите представиха пред Архиерея празнична програма, посветена на настъпващите Бъдни вечер и Рождество Христово и му подариха изготвени от тях картина с Митрополитския катедрален храм „Успение Богородично“ и картичка, а той от своя страна им подари торбички с лакомства, иконки и календарче.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай