ЦИК с важно разкритие

Колко са подали заявление за участие за изборите

ЦИК с важно разкритие | StandartNews.com

От вчера започна регистрацията на партиите и коалициите за участие в предстоящия вот на 29 октомври. Общо към момента заявления за участие в предстоящите местни избори са подали 17 партии и три коалиции. Това съобщи Росица Матева, заместник-председател на Централната избирателна комисия (ЦИК) по време на редовен брифинг в ЦИК. Вчера са подадени документите на 14 партии и коалиции, днес са подадени документите на три партии, уточни Матева. Тя припомни, че първия ден от регистрацията в изборите през 2019 г. са подали документи три партии и две коалиции. Можем да кажем, че вчера интересът беше доста по-голям, констатира Матева.

От четвъртък до днес ЦИК са взели решение за назначаване на общинските избирателни комисии и вече са били назначени 206 общински избирателни комисии. Остава да назначим по-малко от 60 комисии. Това ще се случи до 8 септември, добави Матева. По думите ѝ на 9 септември общинските избирателни комисии започват своята работа. На 13 септември ще регистрираме всички партии и коалиции, които са подали документи, уточни Матева и допълни, че тогава ще бъде изпратена информация на всички общински избирателни комисии, кои партии и коалиции са регистрирани в ЦИК, за да започне регистрацията в общинските избирателни комисии. Регистрацията ще приключи на 18 септември, документи за това ще могат да се подават до 17:00 часа.

До 18 септември общинските секции ще обявят на публични места избирателните списъци. Тя посочи, че до 18 септември всеки гражданин на друга държава членка, който има регистриран адрес в Република България и има избирателни права, може да подаде заявление и да бъде вписан в списъка за гласуване, стига постоянното пребиваване да е преди 28 април т.г. и да желае да гласува.

Освен 265 кмета на общини, ще бъдат избрани и 35 кметове на райони. Броят на кметовете на кметства ще бъде установен до края на тази седмица, каза Матева. Информацията за кметствата се очаква от Националния статистически институт, уточни тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай