Централна баня става музей през май (галерия)

Сред експонатите са Мерцедесът на Фердинанд, каляската на Мария Антоанета и Гербовата зала на Министерския съвет преди '49-а

Централна баня става музей през май (галерия) | StandartNews.com

София. Музеят на историята, който ще се намира в сградата на Централната минерална баня в София, ще бъде отворен най-късно през май, съобщи кметът Йорданка Фандъкова при инспекция на ремонтните дейности в сградата.

Там ще бъдат представени хиляди уникални експонати за първи път от 60 години насам, защото все не се е намирало подходящо място за столичния музей. На площ от 7900 кв.м ще намерят място над 120 000 експонати. Освен експозициите, в музея ще има реставрационни ателиета, фондохранилища за експонатите и туристически информационен център.

В част от сградата на Централната баня се предвижда да се направи СПА комплекс, но все още инвеститор не е намерен, съобщи Фандъкова.

„За 84-годишната история на музея, той е имал сграда само 3 години - на практика е бил виртуален. Музеят ще се отоплява от централа, която ще се захранва с минерална вода. Това ще бъде първата сграда, която ще се отоплява с минерална вода. Ще се използват всички елементи на сградата – парапетите ще бъдат реставрирани, плочките се реставрират. Една от залите ще представлява софийска улица от 20 век с Мерцедеса на Фердинанд, който е изцяло реставриран", обясни Фандъкова.

Проектът е финансиран по Оперативна програма „Регионално развитие", като към средствата са добавени и пари от Столичната община – около 2 млн. лв., обясни кметът.

Залите са ориентирани на тематичен принцип, разработени с оригинални експонати.

„Музеят на историята на София е много богат. Някои от нашите експонати са за завист на много световни музеи", коментира и зам.-кметът Тодор Чобанов.

Сградата на Централна баня е затворена от края на 80-те години и след това десетилетия наред се руши. Дискусията за превръщането й в музей започна през '98 г., но до финализиране на проекта се стига чак сега.

 „В залата с Мерцедеса на Фердинанд ще сложим автентично оборудване от началото на миналия век, включително и стълбове за уличното осветление, които са автентични, реставрирани, така че да изглеждат като в оригиналния си вид. Ще има витрини на магазини с реални експонати от времето, реални табели. Имаме много богата колекция – старите табели, които са красили ж.п. гарата преди построяването на сегашната й сграда", допълни той.

Ретро трамвай пък ще вози виртуално из улиците на София през 20-те и 30-те години на миналия век.

„Ще се опитаме да покажем, макар че още не сме решили как, и жълтите павета, които са се превърнали в един от символите на София. Смятаме, че софийската улица от началото на 20 век няма как да бъде пълна, без да сложим и този елемент", обясни Чобанов.

„Притежаваме старата Гербова зала на Министерския съвет до 1949 година. Това обзавеждане ще се представи пред публиката по най-добрия възможен начин. Имаме няколко каляски. Най-интересната от тях е принадлежала на Мария Антоанета. Тя е дошла с първата сватба на Фердинанд. Представлява един много ценен и рядък предмет. След много сериозна реставрация е в състояние да бъде показвана. Имаме още работа по нея. Тя върви в комплект с шест коня. Това са специална конска муниция за сватбени тържества", посочи Чобанов.

Според зам.-кмета, една от най-интересните зали е тази с експозиция, посветена на Софийската мала света гора. Залата има купол и атмосферата в нея наподобява християнски храм. В нея ще бъдат разположени уникални предмети – икони, части от иконостаси, специални вещи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай