Петък,

Ценно съкровище се връща у нас

От: Стандарт -
214
Ценно съкровище се връща у нас
A
A
A

Великобритания върна на България голямо количество археологически артефакти. Сред стотиците предмети, върнати днес на България, има златни и сребърни монети, бижута, медицински инструменти и малки пластики, съобщава bTV.

Артефактите са от Античността и ранното Средновековие, а според специалистите, които присъстваха на предаването им на българската държава, една от монетите би могла да достигне на аукцион тук 10 хиляди паунда. Те са заловени при три операции срещу трафик на предмети с иманярски произход и се връщат на България под формата на доказателства по разследване.„Дължим този жест, разбира се на лондонската полиция, на полицията на Кент, разбира се на британските граничните власти и на тяхното сътрудничество с българските органи, с ГДБОП, с министерство на вътрешните работи, в резултат на което на българската публика ще бъде възстановено част от нашето културно-историческо наследство“, заяви посланик Марин Райков. 

Трафикантите, пренасяли част от предметите в товарен камион, са заловени, а по едно от трите разследвания вече има присъда.„Поводът, по който сме се събрали днес тук, е едно естествено и логично продължение на общите усилия в борбата срещу международната организирана престъпност“, заяви гл. комисар Калин Стоянов, директор ГДБОП.

Артефактите ще отпътуват за България, за да бъдат предадени на българските специалисти за изследване и датировка.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com