Царевец чака Вагнер за опера-маратон

Първата опера, на която ще се насладят зрителите, е "Тоска" от Пучини.

Царевец чака Вагнер за опера-маратон | StandartNews.com

Велико Търново. "Пръстенът на нибулунгите" на Вагнер ще държи туристите и зрителите на оперните спектакли "Сцена на вековете" на Царевец повече от 7 часа, след като през следващата година местро Пламен Карталов и софийската опера и балет си поставят за цел да ги реализират.

"Туристите не само ще влизат да се разхождат по калдъръма и да си тръгват за 30 мин. а ще остават в двореца на Асеневци от 21 часа до края на последно действие на операта която би завършила около 2часа след полунощ. Защо на Царевец да не се организират и пикник с опера през следващите го дини от фестивала "Сцена на вековете", предложи Карталов. Тази година туристи от над 30 държави ще посетят спектаклите на "Сцена на вековете". Оперният фестивал на Царевец вече е част от европейската културна листа и се превърна в магнит за много гости както от страната, така и от чужбина. Това каза основателят и художествен ръководител на фестивала академик Пламен Карталов.

Тази година режисьорът и директор на Софийската опера и балет ще постави три нови заглавия на историческия хълм, който служи за естествен декор на представленията. Първата опера, на която ще се насладят зрителите, е "Тоска" от Пучини. Едно от най-великите произведения на сценичното оперно изкуство за всички времена ще бъде представено на 19 и 20 юли от 21,00 ч. над 1000 зрителски места са разположени около сцената и в подножието на Патриаршеската църква.

Най-добрите солисти на Софийската опера и балет участват в спектакъла. Партиите са поверени на Радостина Николаева, Цветана Бандаловска, Димитринка Райчева, Костадин Андреев, Мартин Илиев, Румен Дойков, Гергана Русекова, Бисер Георгиев, Петър Петров и др. За първи път в "Тоска" ще участва ученически хор. В две от действията на спектакъла ще излязат 14 възпитаници на СОУ "Ем. Станев", които са на различна възраст и са в класовете по поп, джаз и оперно пеене.

Второто оперно заглавие в тазгодишния фестивал е шедьовърът на Джузепе Верди "Бал с маски". Спектаклите ще бъдат на 27 и 28 юли от 21,00 ч. Представлението ще ни направи свидетели на събития, и страсти в любовния триъгълник Рикардо – Амелия - Ренато, на фона на внимателно и дълго подготвяно политическо убийство. 22 и 23 юли са предвидени за почитателите на балета. В тези две вечер от 21,00 часа ще бъде представен балетният спектакъл "Откровения". Той е специално създаден от трупата на Софийската опера и балет за фестивала на Царевец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай