Събота,

Цапаш гара - плащаш 50 лв. глоба!

От: Редактори -
A
A
A

Народното събрание прие да се наказва с глоба от 20 до 50 лв. лице, което замърсява приемното здание на гара или спирка, пероните, жп коловозите, линиите, съоръженията в гара или междугарие или преминава през тях без разрешение. При повторно нарушение се налага глоба в размер на 75 лв., а при системно – в размер на 100 лв.

Парламентът прие промени на второ четене в Закона за железопътния транспорт. Законът бе внесен от Министерски съвет и транспонира Четвъртия железопътен пакет на ЕС. Пакетът включва европейски директиви и регламенти.

Народните представители вдигнаха и минималния размер на глобата за лице, което експлоатира структурна подсистема от 1000 на 5000 лв.

Депутатите дадоха правомощия на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция „Железопътна инфраструктура“ да ограничи правото на достъп за извършване на превоз на пътници между жп гари, разположени на територията на България, включително по алтернативен маршрут, когато такъв превоз вече се извършва въз основа на договор за обществени услуги за жп превоз и може да доведе до нарушение на икономическо равновесие на договора.

Съгласно текстовете Националната компания „Железопътна инфраструктура“ си сътрудничи с основните управители на железопътна инфраструктура от другите държави членки на ЕС, като участва в мрежа на основните управители на жп инфраструктурата. Дейността на мрежата се координира от ЕК.

Депутатите създадоха и Национален регистър на превозните средства, който отговаря на общите спецификации за националните регистри на превозните средства. Те утвърдиха и регистър на разрешенията за въвеждане на експлоатация на стационални подсистеми, както и регистър на разрешенията за пускане на пазара на превозни средства с област на употреба – железопътна инфраструктура на Република България.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички