Цачева стартира с 5% аванс пред Радев

Цачева стартира с 5% аванс пред Радев | StandartNews.com

ГЕРБ събира повече подкрепа, отколкото партийния кандидат за президент, Орешарски и Митьо Пищова равни

Петър Бойчев

Цецка Цачева би спечелила първия тур на президентските избори с близо 5% аванс пред Румен Радев, ако вотът беше днес. Това показват резултатите от проучване на "Маркет линкс", направено по поръчка на бТВ. Националното експресно проучване е било проведено в цялата страна, не по телефона, а в пряко лично интервю, уточни за "Стандарт" социологът от агенцията Добромир Живков.

Председателят на парламента се ползва с подкрепата на 19,8% от анкетираните, докато за бившия началник на ВВС ген. Румен Радев (БСП) биха гласували 14,9%. Веднага след това се подреждат националистът Красимир Каракачанов (7,9 %), Ивайло Калфин от АБВ (5,4 %), издигнатият от РБ Трайчо Трайков (4,5 %). Лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева пък би получила 3,7%. Резултатите, макар и отразяващи съвсем началния стадий на надпреварата, са доста любопитни и обещават изключително интересна и оспорвана кампания. Прави силно впечатление голямата разлика в подкрепата на Цачева за президент - 19.80%, и електоралните симпатии за ГЕРБ - 26.7%. В същото време Радев събира повече гласове, отколкото БСП (13,8%).

Очевидно електоратът на управляващата партия

е бил леко изненадан от избора на кандидата за държавен глава

коментират от "Маркет линкс". Друго обяснение за разминаването в подкрепата е забавянето на кандидатурата на Цачева, защото през това време Радев успя да постигне разпознаваемост, да спечели симпатизанти освен в твърдия електорат на БСП и в периферията на лявото, което никак не е за подценяване, заяви Добромир Живков. Според него подобно разпределение на силите предвещава оспорван балотаж, в който вероятно и двамата участници ще се борят за гласовете на умерено левите избиратели. Предстои да видим как ще се разпределят гласовете на загубилите кандидати и дали ще се сформира фронт на управляващата коалиция срещу обединен ляв блок. Ако обаче за Цецка Цачева гласуват освен ГЕРБ патриотите и Реформаторският блок, на балотажа победата би била съкрушителна.

Куриозната ситуация Пламен Орешарски да има поддръжка почти колкото Митьо Пищова обаче може да се промени значително, предупреждава Добромир Живков. Ако ДПС обяви открито подкрепата си за бившия премиер, той може да се надява на значително по-силна подкрепа и резултатът му да се покачи до 5%.
В проучването

70% от анкетираните са заявили желание да участват

в избора за президент, но реално този процент е по-малък, уточнява Живков. По коректната цифра е 54%, защото индикаторът за 70% е включвал и отговорилите на въпроса ще участвате ли в изборите с отговор "по-скоро да". Категорично с "да" са отговорили 54%. от запитаните, което също не е малко, като се има предвид, че на предишните избори за президент гласуваха 52% от имащите право. Освен това сега ще има успоредно и референдум, което обичайно увеличава броя на гласувалите. Според проучването 66% са декларирали желание да участват на референдума, иницииран от Слави Трифонов, като обаче тук колебаещите са повече.

Изненадващо в проучването е, че ако парламентарните избори бяха днес, само 4 партии ще влязат в Народното събрание - ГЕРБ, БСП, Патриотичен фронт и Реформаторски блок.. От "Маркет линкс" не отреждат място на ДПС, която в момента е трета политическа сила.

Управляващите биха взели 26,70% от вота, а социалистите почти наполовина по-малко - 13.80%. Националистите могат да разчитат на 7,40% подкрепа, а реформаторите - на 5,70%. Под 4-процентовата бариера остават АБВ (3,70%), ДПС (3,50%) и "Атака" (2,60%).

Почти 21 на сто от запитаните не са решили за коя партия да гласуват, а други близо 12 на сто директно заявяват, че няма да гласуват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай