Трябва застрахователен борд за земеделците

Трябва застрахователен борд за земеделците | StandartNews.com

Светла Бъчварова, водач на листата на "БСП Лява България" за Добрич

- Г-жо Бъчварова, в пика на наводненията от БСП предлагате да има превенция за покриването на рисковете за земеделските производители. Какво означава това?

- В програмите на останалите партии този проблем не е засегнат. Но предвид климатичните промени и болестите по животните, трябва да имаме система, в която имуществото и произведената продукция да бъдат обезпечени чрез застраховане, така че да покриват пълните щети.

Знаете, че по новата програма за развитие на селските райони съществуват такива възможности, участието на държавата е задължително и с някакъв малък дял необходимо да участват и земеделските производители. Подобен застрахователен пул или борд съществува в повечето страни и играе много по-важна роля в пълното покриване на щетите и възстановяване на загубите, отколкото системите и механизмите, които действат на базата само и единствено на това държавата да осигури ресурси, да покрие 80 или 60 процента от разходите.

- Вие сте познато лице в Добрич и в региона, кои са основните проблеми, които обсъждате с хората при срещите си?

- Област Добрич има изключителни природни дадености, свързани със земеделието и туризма. За съжаление преработвателната промишленост, която е надграждаща и дава възможност за добавена стойност, не е достатъчно добре развита. В транспортната инфраструктура също съществуват проблеми. Важно е да се каже, че област Добрич има и възможности за развитие на животновъдството, но интересът на този етап е силно ограничен.

Справедливото прилагане на плащанията през периода 2015-2020 и възможността да се инвестира чрез програмата ще бъде едно от нещата, които от БСП ще се опитваме да съдействаме на земеделските производители. Ние, политиците, когато представяме нашите платформи и програми, говорим за заетост, говорим за повишаване на доходите. Но трябва да предлагаме алтернативи в съответствие с естественото развитие на регионите. И това е моята амбиция. В годините съм натрупала познания, видяла съм земеделието от пустинята в Израел до снега в Сибир, който е 9 месеца. Смея да твърдя, че това, което ние имаме, не го използваме добре.

- През миналата седмица стана ясно, че БСП готви протести в Добруджа заради добив на газ и нефт?

- Напълно се солидаризирам с хората тук. Притесненията им са във връзка с проучвания за въглищен и шистов газ. Това не трябва да се допуска. Ефектът ще бъде наистина разрушаване на почвеното плодородие и за дълги години напред. Последици, които никой не може да оцени.

- Искате въвеждане на ред в поземлените отношения чрез създаване на Агенция за земята. Каква е тази структура?

- През миналия мандат не срещнахме разбиране за такава агенция. Но проблемът със собствеността и земеползването е сериозен в цялата страна. Две трети от земята в България е наета. Необходимо е да преодолеем грешките, които се получават в резултат на застъпване на земи или неправомерно ползване, липсата на договори. Съгласете се, че ако всяка година променяме стопанина, той не може да направи инвестиция нито в напояване, нито в трайни насаждения, нито в каквото и да било, което да му осигури възвръщаемост. Оставена само на пазарни отношения, собствеността и земеползването в нито една страна не се е случвало. Има много информационни масиви в МЗ, но между тях няма връзка. Фермерите са потърпевши за това, че трябва да доказват правни основания, трябва да доказват собственост, парцели. Тази агенция ще бъде част от структурата на Министерство на земеделието и храните за обособяването на тези информационни масиви и създаване на нови, чрез които да се вземат бързи управленски решения. Да има правила при предоставянето на земята, използването на земята, държавен, общински поземлен фонд и частен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай