Трябва ли ни трета доза? Съветите на д-р Симидчиев

Медикът готов да оглави Здравната комисия в НС

Трябва ли ни трета доза? Съветите на д-р Симидчиев | StandartNews.com

„Трета доза би могла да ни предпази от новия вариант на коронавируса, а освен това има данни, че „Омикрон“ не протича по-тежко.“ Това каза д-р Александър Симидчиев пред бТВ. Той добави, че и ваксините вероятно няма да спрат да действат, просто ще са с по-ниско ниво на защита, затова е важен бустерът.

По думите му единственото ясно за Омикрон е, че този вариант е много по-заразен, но ако се докаже, неговото леко протичане и той измести „Делта“ варианта, това ще е позитивно.

„Засега обаче всичко е в сферата на хипотезите, но не бива да има място за паника. Ако маските се носят правилно, до 40% намалява рискът от заразяване“, категоричен бе специалистът.

Симидчиев обясни, че ЮАР е благоприятно място за развитие на нови мутации на вируса, защото има голямо население, ниско ниво на ваксинация и много хора с компрометирана имунна система.

Там са 30% имунизираните, а у нас 25, добави той.

Медикът коментира и новото Народно събрание, от което е част, като заяви, че е редно в него да се влиза със зелен сертификат.

„Ясно е, че в парламента трябва да се влиза със зелен сертификат. Според заповед на здравния министър за всички обществени сгради се изисква такъв, значи би трябвало и за сградата на НС да е валидно това правило“, каза той.

Симидчиев отрече да е искал да става здравен министър, но ако му се предложи да е председател на здравната комисия, няма да откаже.

 

Актуално от деня: Вижте Новините днес

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай