Тригодишната Карина ще дебютири в „Мадам Бътерфлай"

Тригодишната Карина ще дебютири в „Мадам Бътерфлай" | StandartNews.com

Стара Загора. Чаровницата Карина, на 3,5 години, е най-малката актриса, която ще деюбитира на сцената на Старозагорската опера в цялата и история.

В първия премиерен спектакъл за новия сезон - „Мадам Бътерфлай" от Пучини в петък, тя ще играе Долоре, на синът на Бътерфлай и Пинкертон, информираха от операта. Карина е родена в Лондон, отдавна учела английски, а съвсем скоро щяла започне и първите си уроци в школа по балет. За да се свикне с непознатата за нея оперна сцена тя е гледала по два пъти постановките на „Севилският бръснар" за деца и балета „Заедно сами", издават част от подготовката на невръстната актриса от трупата.

Любопитен факт е, че първата роля на Долоре изпълянава Ана-Томова Синтова, която след това прави световна кариера като сопрано. В архива на Старозагорската държавна опера се пази любопитна снимка от дебюта на малката Ани в „Мадам Бътерфлай" през 1948 г. Тя е покачена на раменете на „майка си" – Чо Чо Сан, певицата Рене Йорданова. "Бях едва на 4 години, когато за първи път излязох пред публика дебютирах в ролята на детето на Бътерфлай", припомня си след време този вълнуващ миг Синтова. В онези следвоенни години тя буквално всяка вечер била с майка си в операта, която била хористка. Пътувала с трупата из цялата страна да изнасят спектакли и концерти. „Като се връщам назад във времето, си спомням, че наред с голямата Рене Йорданова и Тоско Илиев, аз, хлапачката, излизах да пея песни от Чайковски", припомня си тези първи изяви в родната Стара Загора Ана-Томова-Синтова след време.

Още две чаровници играят малката Долоре в „Мадам Бътерфлай" през годините на старозагорска сцена - Сава-Калина Ангелова и Мая Тодорова, които след това също развиват своя талант, допълват статистиката от операта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай