Три протеста в София

„Сурва от Перник” идва в столицата, фенове искат справедливо разследване за смъртта на Тоско, сервитьорките с жълти жилетки

Три протеста в София | StandartNews.com
  • „Сурва от Перник” идва в столицата
  • Фенове искат справедливо разследване за смъртта на Тоско
  • Сервитьорките с жълти жилетки

Три протеста ще има днес, 25 януари 2020 г., в София. Жители на останалия без вода Перник идват в столицата. Очаква се те да се съберат около 11 часa пред сградата на Министерския съвет. Давата е символично избрана – днес трябваше да започне емблематичния фестивал „Сурва” в Перник. Той бе отменен от кмета Станислав Владимиров, защото събирането на хиляди души в град без вода може да създаде хуманитарна криза.

ВИЖ ОЩЕ: И Бусманци на бунт-иска канализация

Организаторите казват, че ще разчитат на подкрепата и на столичани. Шествието е под надслов „Сурва от Перник” и „Искаме вода”. Протестиращите настояват за оставката на регионалния министър Петя Аврамова, на заместника й Николай Нанков, на зам.-екологичните министри и шефове в Басейновата дирекция, отговаряща за Перник.

Защо сервитьорките слагат жълти жилетки днес

От седмици градът е на воден режим. Нивото на язовир "Студена" е близо до така наречения мъртъв обем.  Вода има за не повече от 10 дни. Правителството одобри спасителен план – вода от водосбора на яз. „Белмекен” ще отива до  язовир „Бели Искър”, от където по водопреносната мрежа на София ще стига до Перник. Решението на кабинета от четвъртък, трябва да бъде одобрено от Столичния общински съвет в началото на седмицата. 

Вторият протест е на феновете на футболен клуб „Ботев” (Пловдив). Те настояват за обективно разследване на убийството на Тоско Бозаджийски. Феновете ще протестират пред гръцкото посолство в София. 28-годишният мъж  беше убит в Солун при сблъсък между наши сънародници и фенове на гръцкия ПАОК. Главният прокурор Иван Гешев разпореди специален надзор на делото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай