Три големи жертви в БТВ! Скандалът е сериозен

Какво съобщи едната от тях

Три големи жертви в БТВ! Скандалът е сериозен | StandartNews.com

Юксел Кадриев, Цветанка Ризова и Бесте Сабри - тримата са били жертва на дезинформация в социалните мрежи. Те са вкарани в сходни фалшиви сюжети с неясни автори, предаде БТВ.

„Последното, което видях, е, че съм забогатял светкавично, продавайки биткойни в някакъв сайт, някъде си и това е описано много убедително с моя снимка. И за да подкрепят успеха на това забогатяване, даже има колаж с това как са ме арестували и съм с белезници в съда - че съм превишил малко дохода, така да го кажем.

Взели са моя снимка, много успешен колаж са направили и е описано много подробно - стъпка по стъпка, как се случва забогатяването, как трябва да се инвестира, колко трябва да се инвестира, къде трябва да се инвестира, каква е възвращаемостта на тези средства, като, разбира се, аз нямам нищо общо с това, нищо такова не се е случило.

Това е категорична измама. Бомбардират потребителите в социалните мрежи, като това става най-често с откраднати профили. Човек с около 2000-3000 последователи, открадват му профила и много бързо еднократно му слагат тази фалшива информация“, казва Юксел Кадриев, водещ на bTV Новините.

Преди дни водещата на „Тази събота и тази неделя“ Бесте Сабри попадна в интернет страница, наподобяваща сайта на „24 часа“. Беше публикуван измислен разговор между нея и водещата на bTV Новините Виктория Петрова, като се използваха кадри от реално интервю.

„Виктория Петрова и Юксел Кадриев като лица на bTV бяха на гости по повод рождения ден на новините. Разговорът беше изключително лежерен, за това как са се променили новините за последните 20 години. За това каква е тяхната задача като водещи да поднасят най-важното от деня, отговорността - т.е. нищо свързано с това, което беше публикувано във фалшивите статии“, обясни Бесте Сабри.

„Аз се смутих в началото. Хората, ако поне малко се зачетат, биха видели, че това е фалшива информация. Но смятам, че други биха се заблудили“, каза Бесте Сабри.

„Използването на тези снимки, имена на утвърдени личности, създава легитимация, идва точно да подпомогне измамника да внесе това заблуждение у жертвата и да поддържа това заблуждение през цялото време“, обясни  Любомир Тулев - експерт по киберсигурност.Водещата на „Лице в лице“ Цветанка Ризова също попада неведнъж във фалшиви страници и неистински реклами.

„Подадохме сигнал в службите, в конкретния случай в ГДБОП, и до този момент няма никакво развитие по въпроса. „Работи се по случая“, казва водещият на bTV Новините Юксел Кадриев.

„Кой стои отзад - много трудно се стига, защото интернет дава страшно много възможности да останеш в относителна анонимност. В момента, в който регистрираш, сайтовете, на които качваш тези новини, може да използваш фалшиви пощенски кутии, фалшиви IP адреси, които със сигурност затрудняват едно такова разследване“, обясни Любомир Тулев - експерт по киберсигурност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Тодор
преди 4 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може----- https://da.gd/xlbio

Откажи