Трети ден беснее пожарът край Свиленград. Битката

Горят 10 хиляди декара, от които 6 хиляди горски масив

Трети ден беснее пожарът край Свиленград. Битката | StandartNews.com

Вече трети ден продължава гасенето на пожара между свиленградските села Младиново и Пъстрогор, който обхвана 10 хиляди декара, от които 6 хиляди горски масив. Снощи останаха на дежурство 15 екипа огнеборци по 15-километровия фронт на огъня.

Пламъците се развиват в труднодостъпна местност. Високите температури и силните пориви на вятъра пречат за потушаването. Вчера община Свиленград обяви бедствено положение, а областният управител Гинка Райчева издаде заповед за забрана за почистване на пасища и горски площи.

Предполага се, че огънят е тръгнал след почистване на пасище в село Младиново. Полицията води разследване. Няма пострадали хора, изгорели са две къщи и селскостопански постройки в Овчарово и Славяново.

За Хасковска област е обявен червен код за опасност от пожари.

През изминалия ден близо 200 горски служители са участвали в гасене на пожари както в района на Свиленград, така и в Бургас, при с. Кубадин, където изгоряха над 200 дка гора. На мястото останаха дежурни екипи през цялата нощ.

От Националния институт по метеорология и хидрология припомнят, че през следващите две денонощия има екстремно висок риск от пожари в Горнотракийската низина, в Югоизточна България, в Добруджа и в долините на реките Струма и Места.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай