Третата сливица се свива след 12 г.

Махаме другите две, ако детето прави 5-6 ангини годишно, казва д-р Асен Меджидиев

Третата сливица се свива след 12 г. | StandartNews.com

Безплатни прегледи на българските малчугани в цялата страна правят лекарите от "Пирогов". Кампанията започна миналата есен и продължава и до днес. В тях участват специалисти по УНГ, травматология, детски хирузи и уролози. Какво е състоянието на малчуганите и какви са най-честите проблеми, на които се натъкват, ще разкажат д-р Асен Меджидиев и доц. Христо Шивачев в две поредни седмици в здравното приложение на в. "Стандарт".

1170 деца са прегледали специалистите по УНГ в "Пирогов" за година. "При 75% от тях установихме заболяване, а при над 25% се наложи хоспитализация", казва д-р Асен Меджидиев. Най-честите проблеми, на които са се натъкнали специалистите, са инфекции на горните дихателни пътища, възпаление на средното ухо, което се е появило заради неглижирани хреми. "Когато настинката продължи седмици, се запушват евстахиевите тръби и оттам се стига до временно или по-трайно намаление на слуха, както и до тежки възпалителни процеси в средното ухо", обяснява д-р Меджидиев. Признаците, по които родителите могат да разберат, че се случва нещо нередно, е, че децата

започват да спят с отворена уста

да хъркат, да имат неспокоен сън, а през деня през повечето време да дишат през устата и да имат секрет в носа. Също така често започват да увеличават телевизора, за да го чуват. "Много е важно родителите да разделят разсеяността на детето от нечуването му", допълва д-р Меджидиев. В по-тежките случаи се появява и болка или протичане на ухото. Тогава бързо трябва да се потърси специалист. Ако това се случи вечер, родителите не трябва да се "панират". Те могат да сложат капки в ухото на малчугана. Не се ли успокоят болките до час обаче или ако детето вдигне висока температура, веднага трябва да потърсят лекар, категоричен е д-р Меджидиев.

Подобни са усложненията и при разраснала се трета сливица. Тогава в кухината зад носа се задържат секрети, мястото се инфектира и детето започва да боледува. Причината е, че точно там се отварят двете евстахиеви тръби, които правят връзка с носоглътката. "Когато се разрасне третата сливица, тя запушва тези отвори и носният секрет се задържа там, инфектира се и се получава възпалително заболяване на ухото", обяснява д-р Меджидиев. Освен това отслабва слуха на детето. Това става, защото със запушването на евстахиевата тръба се

променя налягането на тъпанчевата мембрана

то става по-високо отвън и тъпанчетата хлътват. "Така се получава заглъхване на ушите, както когато човек се качва в планина", обяснява д-р Меджидиев. Невинаги обаче третата сливица трябва да се отстранява. "Това се налага само когато тя заема над 2/3 от задната кухина (епифаринкс)", казва д-р Меджидиев. Ако е по-малка, третата сливица може да се повлияе с медикаменти и да се отпушат евстахиевите тръби. След 12-ата година на детето третата сливица претърпява обратно развитие, намалява по обем и изчезва. Ако все пак се наложи да се отстрани преди това, родителите трябва да са спокойни. "Това се прави с безкръвна операция, детето остава един ден в болница", казва д-р Меджидиев. След това то трябва да яде течно-кашева храна и да няма контакти с други деца. След махането на третата сливица обаче

се подобрява апетитът на малчугана

Това е така, защото инфекцията, лошият вкус от секрета, липсата на нормално дишане са потискали желанието му да се храни. За да не надебелее детето, е важно родителите да контролират режима му на хранене.

Ако малчуганът има проблеми с другите две сливици, лекарите също се опитват да ги запазят поне докато навърши 15 г. "Това е така, защото участват в изграждането на имунния отговор", обяснява д-р Меджидиев. Те се махат само ако децата правят по 5-6 ангини в годината, при асиметрия и при наличие на бактериално носителство (бетахемолитичен стрептокок). "Махането им обаче е много отговорен процес, при него един хирург оставя подписа си", казва д-р Меджидиев. Това е така, защото сливиците се намират зад небните дъги, които трябва да се запазят. Ако те също се отстранят, се оголва фарингеалният пръстен и тогава хората започват да страдат по-често от фарингити. "Затова сред хората е останала идеята, че като се махнат сливиците, децата по-често боледуват", обяснява д-р Меджидиев. Ако се отстранят правилно, това не се случва.

ВСЕКИ МЕСЕЦ

Прегледи без пари в "Пирогов"

Профилактичните детски прегледи в "Пирогов" се извършват всяка последна събота на месеца. В тях участват висококвалифицирани детски специалисти от спешния институт. Те са напълно безплатни. За да прегледат детето ви, трябва да го запишете предварително на телефон:
* 02/ 91 54 428 - за детски уролог
* 02/ 91 54 447 - за детски хирург
* 02/ 91 54 479 - за УНГ
* 02/ 91 54 262 - за детски ортопед-травматолог

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай