Сряда,

Топлофикация-София крили информация от Омбудсмана

От: Редактори -
A
A
A

"Топлофикация-София" ЕАД не е предоставила исканата от омбудсмана информация въпреки решението на съда, че дружеството е длъжно да го направи. Това обясни омбудсманът Мая Манолов пред медиите преди първото заседание в Софийския административен съд по нейна нова жалба срещу дружеството заради отказ да получи отговори на поставено от нея запитване.

Манолова е поискала от дружеството информация по ЗДОИ за т.нар. "юрисконсултски възнаграждения", които "Топлофикация" прибира от своите длъжници, въпреки че заплатите на юристите й са включени в цената на топлинната енергия, одобрена от КЕВР. От дружеството обаче й отговарят, че исканата информация и субекти не попадат в приложното поле на ЗДОИ.

За втори път влизаме в тази съдебна сага, първата ни отне три години, да накараме "Топлофикация" да информира столичани  за какво е похарчила близо 15 млн. лв., събрани от клиентите й във вид на юристконсултски възнаграждения, коментира Манолова.

По думите й дружеството се смята за недосегаемо и незадължено да се съобразява със съдебните указания и разпореждания.

"Може би въпросите трябва да бъдат зададени към Столичния общински съвет, който е принципал на "Топлофикация". Не трябва ли да накарат най-накрая ръководството на дружеството да промени своето отношение към столичани и да дава информация за това как харчи парите на гражданите на София, каза още Мая Манолова, като допълни, че дружеството е 100 процента общинско.

Омбудсманът обясни още, че новото ръководство на "Топлофикация" е поело ангажимент пред нея да предостави информация, но накрая пак е бил получен отказ.

Делото днес не започна заради неправилно конституиране на ответника, тъй като би следвало по жалбата на Манолова да отговаря изпълнителният директор на дружеството, а не тя да бъде срещу самото дружество.

По информация на обществения защитник над 15 млн. лева е събрала "Топлофикация" от потребителите в столицата само през 2015 година, чрез започнатите дела срещу 21 хиляди столичани. В тези производства дружеството е поискало минимум 300 лева пред съда, 350 лева пред частен съдебен изпълнител, дължими са и 300 лева по исковото производство.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички