Топ следовател с разкрития за Сашко. Грешката на баща му

Най-важни за разследването са първите часове

Топ следовател с разкрития за Сашко. Грешката на баща му | StandartNews.com

Вярвам в щастливата развръзка. Изразявам благодарност към всички, които са участвали по работата в този случай. Малко хора знаят какви невероятни трудности са срещнати и колко усилия трябва да се положат, за да се проведе тази безпрецедентна организация, според моя опит. Това каза топкриминалистът Ботьо Ботев в ефира на bTV, предаде БЛИЦ. 

Ботев коментира и схващането, че първите часове след изчезването на даден човек са най-важни за откриването му, както и изрази някои свои съмнения относно алогчиното поведение на бащата на Сашко, които станаха повод за сериозни спекулации в обществото. 

"Винаги в един подобен случай най-съществените и важни са първите часове, тогава  се събира пряката информация, която може да се прецени и да се правят изводи, да се изградят хипотезите.

Имаше от начало много противоречия. Аз лично съм наблюдавал нещата. В поведението на бащата имаше някои неща, които нереално се представяха.

Това е забелязано от всички хора, включително и работещите по случая. Но има и друго. 

Психиката на всеки човек е различна, така че бащата в една такава ситуация, някои неадекватни действия от него имат обяснения", каза Ботев.

Криминалистът също подчерта голяма грешка на бащата на Александър. 

"Сега грешка е това, че той е подал късно информацията, очаквали са онова, което обикновено се е случвало и при другите изчезвания на детето. Имено поради това по-късно са потърсили помощ. При една бърза реакция може би щеше да се стигне до положителен резултат още през първите часове", каза той. 

Ботев бе категоричен, че това дете е герой. "Лично аз смятам, че нормален човек при нормални обстоятелства трудно би издържал на подобни неща. Да не говорим, че физическата издържливост е едно, но това е дете на 12 години. Нощта влияе много психически върху всеки нормален човек, а той е дете, което е за приказ и показ в практиката", поясни той.  

Ботев похвали и организацията на доброволците, участвали в намирането на Сашко. "Искам да отбележа нещо друго. Спонтанността на организацията показа, че българският дух е на ниво да се организира при подобни ситуации. На заден план обаче остана работата на оперативните служби, бе изграден щаб, където се преценяваха нещата и се вземаха решенията. 

Дали е обикалян този район, но в тази ситуация може да минеш покрай него и да не го забележиш. Така, ч е оценката да се върнат към това нещо все пак е на базата на някакъв анализ", каза той. 

Криминалистът разкри, че е имал много случаи за изчезнали деца в кариерата си и доста зловещи факти около тях.

"По принцип, обикновено, такива неща стават в разделени семейства, има опити за изкарване на деца зад граница. Изгубени деца. Подобно нещо се е случвало. Когато обаче бързо се отреагира, сме намирали, за съжаление, трупчетата на деца. Има доста интересни случаи.

Обикновено намерили се трупа и колкото по-бързо, толкова по-бързо се решават нещата. Но те не са обект за обсъждане. Лично с моя опит не съм допускал , че това дете може да остане живо", каза той. 

Ботев отрече слуховете и конспирациите около изчезването на Сашко, които циркулират в обществото, че, например, детето е държано в плен от педофил или с цел откуп. 

"Лично моето мнение е, че тук наистина се касае за едно случайно отделяне на базата на психиката на детето и да се говори за насилие е малко абстрактно и не е удачно за тази ситуация. Детето изчезва пред погледа на баща си. Как си представяте, че точно тогава има човек, който трябва да го отвлече?", попита той.

При това  топкриминалистът разкри една голяма тайна за него и случая. Оказва се, че инкогнито е следял бащата отблизо, когато е обявявал наградата за откриването на сина си, за да може от първо лице да направи оценка на неговото поведение. 

"Откровено казано, също преценявах неговите действия. Неговите действия до известна степен бяха нелогични. Но това си има обяснение.

Никой не е в час, който да каже как ще реагира  в тази ситуация. Ще ви кажа малка тайна. Вчера бях на мястото където той предлагаше наградата.

Исках да придобия преките впечатления от него. Ами в определени моменти той се държеше също неадекватно. В един момент психиката му не издържа и прекрати всичко. Впечатленията и там, че тоя човечец бе ангажиран. Но самото му първото поведение, за начина на изчезване на детето, будеше известни подозрения", разкри Ботев. 

Той даваше известни основания да бъде подложен на полиграф, но това не е практика при такива случаи, добави криминалистът. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай