Токов удар по човечността

В Деня на добротата партиите включиха електрошока, за да си прехвърлят вината за смъртта на дете

Токов удар по човечността | StandartNews.com

 

  • В Деня на добротата партиите включиха електрошока, за да си прехвърлят вината за смъртта на дете
  • Хората искат подкрепа, не евтина агитация, решения, не остри думи

Институции има, човещина няма. Разбрахме го по най-болезнения начин, когато в Деня на добротата, 17 февруари, всички хора с власт в държавата включиха електрошока, за да си прехвърлят вината за смъртта на едно 16-годишно момче.Токов удар порази обществената сърдечна система, когато още не познал доброто в живота, Людмил издъхна на улицата в ръцете на баща си. Защото имал неблагоразумието да стъпи върху затрупаната със сняг шахта на своеволието, от която стърчали оголените кабели на безнаказаността.До страшната неделя смятахме, че най-големите електроискри са хвърчали в разгара на пандемията, когато няколко души платиха с живота си за обиколка с линейка по софийските клиники. Но бързо разбрахме, че болничните стълби могат да бъдат по-страшни и от стълбовете с високо напрежение. Там, забравени и изхвърлени, умряха двама. Сега немеем пред поредното късо съединение в електрическата верига на държавата, белязано вече и със смъртта на дете.Научихме, че пешеходните пътеки убиват, не само защото шофьорите се чувстват длъжни да дават газ, когато ги пресичат. Но и защото траповете по тях или преливат при наводнения, или хвърлят волтаж. Независимо че трагедията става пред болница, на помощ идва линейка от друга лечебница. За по-пряко - от по-далече. За капак почерненият баща бе принуден да показва смъртния акт на сина си, за да докаже, че детето не е починало нито от болно сърце, нито от коронавирус.

Нито от мокри обувки, както някои удобно подхвърлиха

за да оправдаят факта, че проблемът с шахтата е от 2011 г., като през 2018 г. вече е досадна папка, преминаваща от чекмедже на чекмедже.Четири дни болница, енергодружество, министерство, голяма и малка община твърдят, че всичко в правомощията им е изрядно. Правят проверки на проверките, пишат становища върху становищата. За да стане ясно накрая, че и петте павилиона около шахтата с кабели са незаконни, но никой не е направил и крачка за премахването им.Волтовата дъга на цинизма достигна връхната си точка, когато на гърба на почерненото семейство трагедията гръмко влезе през парадния вход на парламента, за да се превърне в предизборна бюлетина.ГЕРБ рязко се сети, че кметът на район "Триадица" Димитър Божилов е от градската десница и обяви, че столична община многократно му е писала писма за незаконните обекти, но той и до днес си мълчал. Генералът на Костов - Атанас Атанасов, надменно отвърна, че кметовете нямат отношение към електрозахранването. Но и дума не обели защо въпросният Божилов сякаш се е изпарил.БСП енергично поиска и оставката на Фандъкова, и изслушването на Борисов в пленарна зала. А управляващите включиха дежурната защита: и за тайфуна в Тайланд ли е виновен.Социалистите видяха първо дългата герберска ръка зад собствеността на фирмите с павилионите, после и самата Мата Хари. А хората на Борисов - черен пиар и преждевременен старт на кампанията.Никой не се сети да провери получава ли някаква помощ от държавата бащата, който в най-големия студ е излязъл с детето си да припечели 10 лева, чийстейки магазин.

Никой не попита Снежан има ли пари да погребе сина си

Да, предизборното динамо работи на най-високите си обороти. И вече доказа, че не подбира жертвите си. Независимо дали става въпрос за нещо привнесено отвън като руския опозиционер Навални или децата на политиците като сина на Радев и внуците на Борисов.След година на изолация, в която всеки успя да погледне и себе си околните, обществените сетива са изострени. Хората искат подкрепа, не евтина агитация. Решения, не остри думи. И поне малко човещина от претръпналите към емоции политици. Не го разбират кандидатите за народен вот, на 4 април ще усетят истинския токов удар. По най-милото им - процентите, осигуряващи власт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай