Терористите не са луди, а тежки комплексари

Терористите не са луди, а тежки комплексари | StandartNews.com

Чрез фанатизъм компенсират психически травми и липса на родителска обич

Стресът ни лишава от чувството за контрол, казва Тодор Тодоров

Камикадзетата не подлежат на рационално разубеждаване

Най-лошо е тероризмът да се митологизира

- Г-н Тодоров, що за хора са терористите?
- В болшинството случаи са млади хора на възраст около 20-25 години, израснали и възпитавани в патриархална или високо религиозна културна среда. В съзнанието им обикновено има устойчиви исторически представи за травма на нацията и за исторически противник, който трябва да бъде наказан. Тези представи често се допълват от актуална психическа травма, свързана с реална загуба на близки и роднини. В индивидуалната им история като правило е налице ранно лишаване от родителска грижа, а също така и травматогенна младост, преминала в лишения и съпровождана с многочислени унижения и загуби - на близки, дом, социален и материален статус и т.н.. Отсъствието на стабилни емоционални връзки в детството често се компенсира през техни идеологически или религиозни варианти, например през фанатична преданост на един или друг лидер и идея.

- Възможно ли е да бъде разубеден един терорист?
- Характерно за мирогледа на терористите е изтриването на границата между реалност и фантазия, както и наличието на известна наивност в съчетание с размити морални възгледи. Често е налице садомазохистична позиция, т.е. съжаление към себе си и рода, или народа си и ненавист към реалния или митологизиран противник в съчетание с готовност за саможертва. Наблюдава се също определена загуба на рационалност, особено що се отнася до представите за "възвишени" цели и идеали.

Това е особено опасно, ако целта е нереалистична, тъй като всичко, което в съзнанието на терориста препятства постигането й, е заплашено от разруха, дори това по никакъв начин да не подпомага реалното осъществяване на целта. В този смисъл терористът не подлежи на рационално разубеждаване. В неговата култура смъртта в името на "възвишена цел" се счита за героична и благородна жертва.

- Това значи ли, че са психично болни хора?
- В никакъв случай не следва терористът да се определя като психично болен човек. Също толкова неверни са представите за него като примитивен и малообразован. Има огромна разлика между човек, който е решил да приключи с живота си поради непреодолими психически страдания и смъртникът, изпълнен със сила и вътрешна енергия за изпълнение на особената си мисия, в което именно се крие и мотивацията на терориста. Тази мотивация обаче е често непонятна за обикновения човек.

- Как психозата около станали и евентуални терористичните атаки се отразява на психиката на хората?
- Хората, преживели терористичен акт, се озовават във високостресогенна ситуация, защото представите им за начина, по който функционира светът, са преобърнати. В ежедневието си поддържаме илюзията за контрол. Тя ни е необходима, за да следваме обичайния си начин на живот. Подобни събития ни лишават от чувството за контрол и ни оставят с усещане за безпомощност, за уязвимост, което често се трансформира в агресивност, избягване или отричане. Травмата от терористично нападение често се проявява във физически, емоционални, познавателни и поведенческите реакции на стрес, които са нормални, с оглед на преживяното. Трябва да се има предвид, че хора, изложени на едно и също критично събитие, може да не проявяват в еднаква степен изброените симптоми.

- Това означава ли, че някои полудяват бавно?
- Въпреки че реакциите на стрес могат да бъдат силно обезпокояващи и неприятни, те не означават, че полудяваме! Няма и причина за това.

- Може ли да се предвидят действията на терористите?
- Тероризмът е най-често резултат от социални и политически процеси, които облечени в определена идеология, дават "основание" на терористите да търсят възмездие, отмъщение, публичност, да всяват страх, поради което противно на популярното мнение, тероризмът е явление, което може да бъде предвидено и прогнозирано.

- А може ли да бъде контролирано?
- Може, ако съответните служби вършат своята работа, стига разбира се да са достатъчно мотивирани за това. Не бива в никакъв случай тероризмът да бъде митологизиран, тъй като в него няма нищо свръхестествено.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай