Търкайте зъбите поне 2 минути

Търкайте зъбите поне 2 минути | StandartNews.com

10 млн. бактерии живеят върху четката, сменяйте я след грип

Водата за уста е задължителна за 24 карата усмивка

Лошата грижа за устната хигиена е свързана с куп болести, сред които сърдечни заболявания и дори еректилна дисфункция, посочва Американската стоматологична асоциация. Но даже да мием зъбите си редовно, е възможно да допускаме някои грешки, които всъщност обезсмислят действията ни. От сайта www.prevention.com посочват грешките, които да не допускаме, ако искаме 24-каратова усмивка.

Мием не когато трябва

Възможно е да не мием зъбите си в точното време през деня. "Четката за зъби трябва да е последното нещо, което зъбите ни докосват преди да заспим", посочва Ендмонд Хюлет, професор в училище по стоматология. Похапването преди сън значително повишава риска от кариес, ако остатъците от храна останат по зъбите ни. Сутрешното миене на зъбите е също много важно. Хюлет съветва да мием зъбите си два пъти на ден в продължение на поне две минути, като отделяме поне по 30 секунди на всеки квадрант - горен ляв и десен и долен ляв и десен.

Твърдо вместо меко

За здрава усмивка и зъби трябва да използваме мека четка, с която лесно да премахнем плаката. Защото, ако тя не бъде отстранена, ще увеличи риска от развитие на заболяване на венците ни. Твърдите четки за зъби оказват твърде голям натиск, който след продължителната им употреба вреди на венците ни.

Не изплакваме достатъчно

Ако поглъщаме или не изплюваме напълно пастата след миенето на зъбите ни, нейните съставки могат да навредят на здравата ни усмивка. Ето защо за ефективно изплакване е добре да използваме вода за уста без алкохол и с водороден пероксид. Ако не разполагаме с такава, обилното изплакване на устата с вода все пак е по-добре от нищо.

Грешна техника

Само няколко поредни размахвания на четката няма да ви свършат работа. Дръжте четката под ъгъл от 30-40 градуса, докато миете зъбите си и използвайте кръгови движения, за да премахнете ефективно плаката, съветва д-р Хюлет. Важно е също да почистваме достатъчно дълго и добре задната страна на зъбите ни, тъй като там се събира най-много плака.

Не сменяме аксесоарите

Американската стоматологична асоциация препоръчва да подменяме четка си за зъби с нова на всеки 3 или 4 месеца. Обикновено тя сбира повече от 10 милиона бактерии. Ето защо продължителната употреба на една и съща четка за зъби не води до премахване на плаката и бактериите. Ако сме били болни обаче, трябва да си купим нова четка за зъби веднага щом оздравеем. Защото останалите бактерии и вируси, които са се прикрепили към нея, могат да ни заразят отново.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай