Тапи на магистралите, ад на границите

Ограничения по "Хемус"

Тапи на магистралите, ад на границите | StandartNews.com

Тапи на магистралите и жестоки опашки на границите се чакат днес, последния работен ден за 2023 г. Хиляди българи поемат на път за празниците.

Предстоят ограничения на движението по АМ "Хемус" заради очаквания засилен трафик за предстоящите три почивни дни за посрещането на новата 2024 г. и ремонтно-възстановителните работи в тунелите "Топли дол" и "Правешки хановe".

От днес до 1 януари 2024 г. се променя движението в участъци от автомагистрала (АМ) "Хемус" в Софийска област, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). В тунелите "Топли дол" и "Правешки ханове" на 1 януари ще има две ленти за София.

От 12:00 до 20:00 ч., и на 30 декември (събота), от 08:00 до 14:00 ч., се въвежда промяна в организацията на движението и временно се спира преминаването на тежкотоварните камиони над 12 т в посока Варна по участък от АМ "Хемус" от 30-и до 47-и км.

Днес от 12:00 до 20:00 ч., и на 30 декември (събота), от 08:00 до 14:00 ч., се въвежда промяна в организацията на движението и временно се спира преминаването на тежкотоварните камиони над 12 т в посока Варна по участък от АМ "Хемус" от 30-и до 47-и км. Ограничението е поради очаквания засилен трафик за предстоящите три почивни дни за посрещането на новата 2024 г. и ремонтно-възстановителните работи в тунелите "Топли дол" и "Правешки хановe".

Тежкотоварните автомобили ще се пренасочват по обходен маршрут от пътна връзка "Витинска река", при 30-и км, по път I-1 София – Ботевград и път II-17 до пътен възел "Ботевград" (при 47-ми км), откъдето ще продължават пътуването си по АМ "Хемус". В зависимост от метеорологичните условия и натовареността на движението и при необходимост е възможно преминаването на моторни превозни средства (МПС) над 12 т. да се ограничи и в участъка от пътен възел "Правец" (при 52-и км) до пътен възел "Осиковска Лакавица" (при 60-и км). Обходният маршрут ще е по път I-3.

На 1 януари 2024 г. от 11:00 до 20:00 ч. за всички видове превозни средства, пътуващи от София към Варна, ще бъде ограничено движението по участъци от АМ "Хемус" в района на тунелите "Топли дол" и "Правешки ханове". Целта е в последния почивен ден за пътуващите от Варна към София да бъдат осигурени по две ленти в тунелните тръби. Шофьорите, тръгнали към Ботевград и Варна, ще бъдат пренасочвани по обходен маршрут - от пътна връзка "Витинска река" по път I-1 и път II-17, а при пътен възел "Ботевград" ще продължават по АМ "Хемус". При пътен възел "Правец" движението ще се пренасочва по път I-3 и при пътен възел "Осиковска Лакавица" ще продължава по автомагистралата.

Агенция "Пътна инфраструктура" апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия. Да карат внимателно и със съобразена скорост, да спазват правилата за движение и да не предприемат рискови изпреварвания, с които застрашават безопасността на всички останали пътуващи. Да не се използват аварийните ленти по автомагистралите за по-бързо придвижване при натоварен трафик. По този начин се възпрепятства преминаването на превозните средства със специален режим на движение в случай на инцидент.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от интернет страницата на АПИ - www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай