Таня Андреева: 50 болници са на прага на фалита

Таня Андреева: 50 болници са на прага на фалита | StandartNews.com

София. „Анализът на работата на лечебните заведения, включително в малките градове и общините, който направихме, показа, че близо 50 от тях са на прага на фалита", съобщи министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева пред TV7.

Причините за това състояние и за буксуващата реформа в здравеопазването тя обясни с недостатъчното финансиране и с липсата на ясни правила за разкриването на лечебни заведения и на критерии за качеството на обслужването в тях.

„В момента акредитацията на болници е пожелателен процес, няма създадени критерии за качество, няма регламент, който да задължава частните клиники да не връщат пациенти", каза Андреева.

Тя съобщи, че нейният екип е разработил промени в три закона, одобрени от правителството и внесени вече в парламента, чиято цел е да се спрат основните течове в системата на здравеопазването и да се въведат ясни критерии за разкриването на лечебни заведения и за предоставянето на качествени услуги в тях.

„Предлагаме всички клиники, без значение дали са държавни, общински или частни, да обслужват пациентите по всички клинични пътеки, задължително условие ще бъде и осигуряването на спешна помощ", обясни Андреева.

Според нея въвеждането на ясни правила за разкриването на лечебни заведения и създаването на Национална здравна карта, която да показва потребностите от здравна помощ по региони, ще помогнат за вземането на по-добри решения в здравеопазването.

Макар че не споделя мнението, че има сериозно изтичане на наши лекари към Европа, Андреева смята, че причини за подобен избор на млади медици са условията на заплащане в други страни на Европейския съюз и донякъде по-добрата реализация.

„Тук „чиракуването" на младите е по-дълго и така се забавя процесът на професионално израстване, който обяснимо вълнува специалистите. Това е един наследен манталитет за по-трудно допускане на младите колеги, който трудно ще се промени с наредба", каза здравният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай