Танева: 70 хил. дка земи са с поражения от градушки

Ако със земеделския бранш стигнем до консенсус за самолетен способ за противоградова защита, щетите ще бъдат значително минимизирани, каза министърът на земеделието

Танева: 70 хил. дка земи са с поражения от градушки | StandartNews.com

Около 70 хил. дка земи са с поражения от градушки, в момента действа държавна помощ за компенсиране на напълно пропаднали площи. Това каза на брифинг министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, която заедно с вътрешния министър Младен Маринов направи оглед на място на щетите, причинени от интензивните валежи в района на Свищов, предаде Агенция „Фокус“.

„В района, в който се намираме, паднаха и градушки, и дъжд. Екипи на областните дирекции по земеделие и в момента са на място за обследване на площите. Единственото, което веднага мога да кажа на земеделските стопани, е, че действа държавна помощ за компенсиране на напълно пропаднали площи, като компенсацията е по-добра, когато има застрахова“, заяви Танева.

„На втория ден след избирането ми за министър направихме Управителен съвет на ДФ „Земеделие“ и взехме решение за отварянето на тази помощ с 4 млн. лв. бюджет. Обработени са протоколите за миналата година, а до юни се очаква всички земеделски стопани да бъдат компенсирани“, обясни земеделският министър.

Танева подчерта, че това, което може да направи държавата за земеделските стопани в най-спешен порядък, е било извършено.

„В момента е в ход кампанията за заявяване на площи за подпомагане – на 23 май приключваме без санкции, а след това тече срокът за санкции. Имаме подадени около 107 хил. заявления. Площите, които се заявяват за подпомагане, са около 38 млн. дка в цялата страна“, коментира тя. Земеделският министър посочи още, че продължава да се изгражда противоградова защита и за места, където в момента няма такива.

Надявам се в национален план да приключим с консенсус със земеделския бранш по темата за националната противоградова защита, каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на среща със земеделски производители в село Морава.

„Климатичните промени вече съвсем ясно се разбират от всички. Държавата през последните две години инвестира близо 12 млн. лв., плюс още 800 хил. лева по план за 2019 година. Още два командни пункта са изградени със съответните 27 и 23 площадки в Хасково и в село Тъжа", обясни тя.

"В Северна България по план, който беше направен преди три години трябваше да заработи самолетен способ за противоградова защита. Наземните дейности за това ще приключат през есента", съобщи Танева.

"За следващия сезон, ако със земеделския бранш с консенсус стигнем до модела, по който може да функционира вече тази система, би следвало подобни щети от градови процеси да бъдат значително минимизирани“, заяви Десислава Танева и уточни, че и съседни страни работят в тази посока.

„Сутринта директорът на Агенцията за борба с градушките ми докладва, че Румъния купува 6 самолета в момента", коментира земеделският министър. "Климатичните промени ги разбираме и усещаме, трябва да работим в определена посока така че със споделено финансиране да участваме в превенцията“, посочи министър Танева и обърна внимание, че в дебата за националната противоградова защита трябва да се включи и темата за застраховането.

Гарантирам бързината на службите и на взимането на решение за обезщетение на пострадалите от градушката, каза още министърът на земеделието, храните и горите.

Десислава Танева посочи, когато приключи обследването на пострадалите земеделски земи и дойдат протоколите за обработка, решението за обезщетение ще бъде взето веднага. Тя уточни, че екипите, които ще изследват щетите в Свищовско, са умножени по три.

Министърът на земеделието заяви, че към момента друг екип на Министерството е в община Летница. „Днес сутринта почти заедно пътувахме, тъй като там има същите процеси“, каза Танева. По думите й прогнозите са, че са възможни градоносни процеси до средата на юни.

„Ще изчакаме да видим дали ще има още подобни събития, дано да няма. Тази помощ като компенсация ще я гласуваме веднага. Има бюджет за това и той бе гласуван още в петък“, изтъкна министърът на земеделието. Министър Танева уточни, че в петък на Управителен съвет на ДФ „Земеделие“ са гласувани 4 млн. лв. по държавна помощ, която се прилага всяка година за обезщетение при 100% пропаднали площи при бедствие.

„Не е добър поводът, по който се срещаме. В тази ситуация трябва да видим и добрата страна, че все пак човешкият живот е съхранен. В този случай всичко изглежда поправимо.

Искам да използвам случая да поздравя земеделските производители за съпричастността към обществените проблеми. Сега по селата, по които минаваме основните хора, които и с техника помагаха на кметовете на населени места, са земеделците. Така става и през зимата“, допълни Танева. Според нея тези неща трябва да се оценяват, когато се говори за земеделието.

Танева отчете, че като цяло за страната към момента са пострадали по-малко земеделски земи, отколкото предходни години. „От градушки са пострадали към момента около 70 хил. дка без тези, които ще дойдат от вашето население място. Помощта и компенсацията е по-висока, когато има застраховки“, допълни Танева. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай