Таксиджии дават първа помощ

Таксиджии дават първа помощ | StandartNews.com

Таксиметрови шофьори вече ще оказват първа помощ на пострадали до идването на медицинския екип. От утре тръгват първите 15 таксиджии парамедици, които са с напълно оборудвани автомобили, разполагат със сертификати за такава дейност и обозначителна жилетка и яке по проект "Активна грижа".

В началото на юни на доброволен принцип за изкарване на курс по първа помощ са се запасали 80 човека. Парамедиците ще разполагат със специална аптечка за оказване на първа помощ. При по-леки случаи директно ще откарват пострадалия до болницата. Отделно таксиджиите ще могат да сигнализират за различни инциденти, като освен с БЧК, ще работят и с органите на МВР. Подобен род парамедици с жълти коли се предвижда да има в София, Пловдив, Варна и другите големи градове на страната. Шофьорите са се обучавали как да оказват долекарска помощ при пътнотранспортни произшествия и други инциденти.

"Активна грижа" ще осигурява медицинска грижа по европейски модел при възникнали инциденти и злополуки при пътнотранспортни произшествия. Идеята на проекта възниква след съвместни разговори с представители на Министерството на здравеопазването и Браншовата камара на таксиметровите водачи. Целта е да се осигурят възможности за достъп до първа помощ на по-голям кръг хора и да се обезпечат максимален брой инциденти с необходимата адекватна помощ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай