Свиневъди искат обявяване на бедствено положение

Политиците да не се заиграват с чумата, призоваха от бранша

Свиневъди искат обявяване на бедствено положение | StandartNews.com
  • Политиците да не се заиграват с чумата, призоваха от бранша

Обявяване на бедствено положение в цялата страна заради африканската чума поискаха индустриалните свиневъди. Те дадоха специална пресконференция, за да призоват за още по-строги мерки срещу разпространението на болестта.

„30% от индустриалното свиневъдство го няма. Това значи, че 450 хиляди бройки животни, на годишна база, няма да излязат на пазара“, заяви свиневъдът д-р Румен Караманов. Той подчерта, че браншът е важен за страната ни, защото предоставя на пазара продукция с 20%-25% по-ниска цена от тази в Европа.

Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България, Асоциация на свиневъдите в България, както и представители на месодобива и месопреработването бяха категорични, че проблемът са животните от т. нар. „заден двор“. Законът позволява в „заден двор“ да се отглеждат до 5 животни и то само за угояване и лични нужди. Забранено е отглеждането на животни за разплод и свине-майки.

„Вирусът започна от т.нар. "заден двор". Този сектор не е проблем за нас и ние не сме против него. Той обаче е длъжен да спазва всички мерки за биосигурност, както го правим ние“, призова д-р Караманов. И обясни: "Ние извършваме мониторинг на отпадъците, на качеството на въздуха и сме под постоянния прицел на органите на околната среда. Всички институции наблюдават работата на всеки един свинекомплекс на територията на България и ние отговаряме на всички изисквания. Докато при малките задни дворове липсва всякакъв контрол.

"Не е ясно дали животните са регистрирани, едва ли е ясен и техният произход. Това е един нелегален поминък и бизнес, т.е. говорим за бизнес в сивия сектор. Такова производство от типа "заден двор" изобщо не би трябвало да съществува, защото е незаконно и неговата защита е, меко казано, недопустима", коментираха още индустриалните свиневъди.

"Апелираме към обявяване на извънредно положение в цялата страна, защото това би бил единственият начин да накара всички структури да работят по едни и същи правила и ветеринарните органи към БАБХ да си изпълняват работата, без да бъдат притеснени от това, че някой ще ги спре. Важно е да се блокира по-бързо разпространението на тази болест, но за целта наистина трябва да се разчистят всички "задни дворове", обявиха още от бранша. И призоваха: "Нека политиците да не се заиграват с чумата, защото чумата няма да доведе дивидент на никого. Чумата е бедствие, което ще нанесе вреда на българските граждани пряко и непряко".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай