Свидетелства на хора: Ракът изчезна след молитва пред мощите на Св. Георги

Стаята, в която била святата частица от десницата му, се изпълнила с благоухания

Свидетелства на хора: Ракът изчезна след молитва пред мощите на Св. Георги | StandartNews.com

Със застъпничеството на Св. Георги да бъдат чути просбите ни и дано пламъчето на вярата гори още по-силно в сърцата ни! С това благопожелание хиляден народ се стече в Църногорската света обител в дните от 1 до 3 май. Хора от цялата страна прииждаха, за да се поклонят на свещени частици от дясната ръка на великомъченик Георги Победоносец.

С благословението на Негово Светейшество българският патриарх и Софийски митрополит  Неофит, светинята беше предоставена за поклонение още в столичния храм "Св. София" и в храмове в Лозен, Брезник и Перник.

 

Светите частици от десницата на св. Георги идват от град Нигрита в Северна Гърция. Там те се покоят в храм, посветен на светията и по молитвите на председателя на храма отец Георги и другите храмови свещенослужители, са записани и документирани поредица от необясними чудеса на изцеление от нелечими  болести и тежки душевни страдания.

Свещените частици са две. Едната е дошла от Либия, където в храм на св. Георги се пазела цялата му десница, но при размирици в държавата храмът пострадал и през Александрийската Патриаршия попаднала в гръцки архиерей, който я подарил на храма.

Другата частица е парченце от фаланга и е дарена от друг владика, който я имал от Света гора. Когато преди няколко години тази светиня дошла в храма в Нигрита и още се намирала в друга малка мощехранителница, при отец Георги дошла млада жена с онкологично заболяване. Отецът все още не приемал хора за изповед, но изслушал жената. Година по-рано тя била диагностицирана с рак в областта на детеродните органи от дясната страна. Последвало тежко лечение с лъче- и химиотерапия, хирургическа интервенция. Жизнените сили на жената били изчерпани докрай и тя с усилия се възстановявала след тежкото премеждие. И в този момент лекарите открили същите лоши клетки, но от лявата страна. На другия ден жената трябвало да постъпи в болница за биопсия. Тя потърсила отеца, за да получи от него подкрепа в решението си да не се подлага на  терапиите, които понасяла много трудно, а само да бъде оперирана. Отец Георги опитал да я склони да послуша във всичко медиците, но жената не била склонна да приеме този съвет. Тогава той се сетил за мощите на св. Георги, които съвсем наскоро били донесени в храма. С вярата, че молитвата към светията за неговото застъпничество пред Господ лекува, отецът приканил жената да се молят.

  • Дълго продължила тяхната молитва, примесена със сълзи и тежки въздишки

Накрая отец Георги прибрал мощите в специален шкаф и двамата се разотишли по домовете.

На сутринта към 7:30 часа на отец Георги се обадил по телефона друг по-млад свещеник от храма, който в този ден бил в дежурство. Като влязъл в черквата, вътре го посрещнало силно непознато благоухание. Той позвънил на отец Георги, за да го пита дали е разпръсквал някакви аромати в храма. Отец Георги отрекъл да е правил каквото и да е, но споделил, че вечерта се молил пред донесените наскоро мощи на св. Георги. Тогава младият свещеник пристъпил към шкафа, отворил го и от там се разнесло толкова силно благоухание, че той загубил обонянието си. Приятният аромат останал още дълго в храма. А към обяд отец Георги позвънил на жената, за да разбере как се чувства тя. Попитал я къде е и тя отвърнала, че си е у дома. Отецът се разтревожил, че не е в болницата, както трябвало да бъде, но тя го успокоила, че още в 6 часа сутринта била в болницата, но към 7:30 станало ясно, че лошите смъртоносни клетки вече ги няма в тялото й. 

  • Така започнали чудесата с частиците от десницата на св. Георги в Нигрита

"Светостта може да се прояви по всякакъв начин - чрез аромат, чрез силна светлина, чрез движение и всякак, както Господ пожелае", казва отец Георги. За всеки, който се е докоснал до личността на този духовник, не може да остане в тайна, че чудесата и изцеленията се дължат на неговата молитва. Като побеседва макар и за кратко с него и даже с посредничеството на преводач, човек ще усети благодатната му реч и любовта, която струи от него.  В това се убеди и съпругата на отец Георги в софийското село Лозен.

  • Симеонка беше с диагноза рак и беше силно притеснена

защото лекарите твърдяха, че стадият е напреднал. По идея на игумена на Църногорския манастир архимандрит Никанор, тя и съпругът й, водени от отец Никанор, а с тях беше и пишещата тези редове, посетиха храма в Нигрита. Отец Георги извади десницата на св. Георги и без увещание запчна да чете молебен-канон към светията. Скоро след това Симеонка беше оперирана и не последваха  други терапии, защото не беше останала и следа от рака. След операцията тя притеснено попитала лекуващия си лекар какво да прави, а той й отвърнал простичко, "Ами живей си живота!".

Съвсем наскоро един мъж от Перник,

  • опериран от рак на белия дроб  в Турция, специално отиде до Нигрита

за да се поклони на светинята. И за него отец Георги отправи към Великомъченика молитва от сърце и душа. Когато човекът се върна в Турция за контролен преглед, лекарите му обяснили, че това, което са оперирали, не било рак и те се чудели какво става. Но това най-вероятно е известно само на св. Георги и неговото застъпничество пред Господ за всеки, който го моли.

Тези и други такива истории доведоха светинята в България, където тя е съпроводена от отец Георги от Нигрита и от други двама по-млади свещеници, които бдят на свещената мощехранителница.

На 1 май 2023 г. в Църногорския манастир мощите на св. вмчк Георги Победоносец бяха донесени за поклонение и бяха посрещнати от много православни християни от цялата страна. Цял автобус поклоници от Добрич дойдоха още предната вечер. Гост на манастира беше архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, заедно с духовници и много миряни от града, придружавани и от игуменията на Гращичкия манастир "Св. Ев. Лука" - монахиня Филотея.

Архимандрит Исаак  оглави светата Литургия, като съслужи с игумена на манастира  архимандрит Никанор и йеромонах Захарий от манастирското братство, протойерей Сергий Измоденов от столичния храм "Рождество Богородично", свещениците Георгиос Кардасис и Димитриос Мерганьотис от Нигрита и свещеници от Кюстендилска духовна околия.  В края на извършеното на открито богослужение архимандрит Исаак благодари на отец Георги от Нигрита за предоставената възможност повече хора у нас да се поклонят на светинята. Към миряните той се обърна с увещание  да почитат паметта на светците най-вече в своето ежедневие, като подражават на праведния им живот. В своето слово-отговор протопрезвитер Георгиос Келембекис подчерта, че

  • светиите нямат националност, а принадлежат на Православната църква и на целия свят

Той благодари на българския патриарх Неофит за възможността да възрадва духовно българския народ, донасяйки св. мощи на един от най-почитаните в България светци и добави, че огромната почит, която вярващите от България отдават на св. Георги, става причина светецът да се моли за всички нас и да ни дарява с чудеса на изцеление и благодатна помощ.

Празничното събитие бе уважено от политици и представители на държавната и местната власт, на бизнеса. През целия ден да се помолят и да почетат светия великомъченик Георги прииждаха вярващи православни християни - някои водени от своите енорийски свещеници, други самостоятелно. Сигурно хиляди се поклониха на светинята с любов, водени от надежда и вяра.

Вечерта на 1 май в манастира започнаха честванията

  • посветени на чудотворната икона на Пресвета Богородица Всецираца

който дойде за постоянно в светата обител на 2 май 2016 г. Всенощното бдение, посветено на годишнината от интронизацията на Богородичната икона "Всецарица" в манастира и на посещението на десницата на св. Георги беше огласено с благозвучни песнопения, изпълнявани от хора на солунския протопсалт Йоанис Хасанидис на дясната певница и сборна формация от сръбски, български и светогорски певци на лявата, ръководени от Владимир Симич от Белград. На другия ден богослуженията и поклонението пред мощите на св. Георги продължиха, а манастирът беше осветен с литийно шествие около него с честваните светини начело.

И през трите дни на престой на десницата на св. Георги опашките продължиха да се извиват. Дойдоха хора с по-сериозни страдания, които помолиха за специална молитва. Задаваха въпроси, търсиха отговори. Напътствието на отец Георги от Нигрита към всички е да живеем така, както нашият Господ Иисус Христос иска от нас в  Своите заповеди, за да заслужим вечен покой в Царството Небесно.

От всичко най-важна е

  • любовта - към Бога, към ближния, към враговете ни и не на последно място - към себе си

а това значи да се каем за греховете си постоянно и да сме готови да приемем тялото и кръвта Христови чрез светото Причастие всеки път, когато камбаната ни призове. Само така ще приемем Бог Господ в Себе си и Той ще ни приеме за Свои чеда.

Отдалечаването от Бога  е причина за бедите на човеците. Бог е Който знае кое е най доброто за всеки човек и щедро го дава, като се молим за това и разчитаме на Божия воля и любов. 

  • Частици от мощите на св. Георги се покоят постоянно  в няколко софийски църкви

- храм-ротонда "Св. Георги Победоносец", храм "Св. св. Кирил и Методий", кв. Красно село, храм "Преображение Господне" в  кв. Лозенец, в храм "Св. вмчк Георги" в  кв. Горубляне, както и в - Дивотинския манастир "Св. Троица",  Руенски манастир "Св. Йоан Рилски", с. Скрино, в Самоковски манастир "Покров Богородичен". Има и в храм-паметник "Св. Георги" в град Брезник и те ще бъдат изложени за поклонение на храмовия празник. Молитвите ни пред тези светини св. Георги чува и така имаме неговото застъпничество постоянно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай