Четвъртък,

Светогорско чудо донесе здраве в дома на патриарх Неофит

От: Рачо Рачев, сн. Костадин Тренев/Св. Синод на БПЦ -
2010
Светогорско чудо донесе здраве в дома на патриарх Неофит
A
A
A

Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит посрещна в патриаршеския си дом мощите на светите равноапостолни братя Кирил и Методий. Те бяха пренесени с тържествено литийно шествие от катедралния храм „Св. вмчца Неделя“ до Софийска света митрополия, предаде БНТ.

Светейшият патриарх приветства гостите и като се поклони благоговейно на светите мощи и на частицата от Светия Кръст Господен, отправи първосветителския си благослов и молитвени благопожелания към игумена на Светогорския манастир Есфигмен архимандрит Вартоломей и манастирското братство.

Той от своя страна подари на Негово Светейшество икона на Света Богородица „Умиление“.

"Това е една икона на Света Богородица от Света гора за цялата Българска църква и за целия български вярващ народ. Света Богородица да закриля България и светите Кирил и Методий да са тези, които пренасят молитвите на народа към Бога. Любовта и единството, които са посланието на Спасителя - това, което ни е завещал от Бога, да обедини целия български народ", каза архимандрит Вартоломей, поднасяйки иконата като дар на Негово Светейшество.

На 23 май българският патриарх Неофит беше изписан от болница. Преди две седмици патриарх Неофит претърпя инцидент след падане и прекара 14 дни в столично лечебно заведение, където беше опериран.

В момента той се намира в патриаршеския дом при Софийска света митрополия, където продължава с рехабилитационни процедури до пълното си възстановяване.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com