Светла Петрова: Има наказателна акция срещу БНР

Управляващите показват, че медиите могат да са свободни, но не чак дотам

Светла Петрова: Има наказателна акция срещу БНР | StandartNews.com

"Не мога да изчисля какъв е шансът да се обърне внимание на нашето писмо, сигурно не е голям, но бяхме длъжни да надигнем глас". Това заяви в предаването "Нещо повече" журналистката Светла Петрова от Обществения съвет на БНР.

 В писмо до президента, Народното събрание, Министерския съвет и Съвета за електронни медии, членовете на Обществения съвет настояват да бъде възстановена бюджетната субсидия на БНР в първоначалния ѝ размер.

"Убедена съм, че това е наказателна акция срещу БНР, защото то се опитва да се държи като независима медия и да опазва авторитета си на медия, която служи на обществото, а не на някакви корпоративни кръгове и на актуалната власт", каза Петрова.

"Това абсолютно скандално действие на министерството на финансите трябва да бъде свързвано с печалното 112-о място на България в класацията за свобода на медиите".

Светла Петрова определи БНТ и БТА като по-сервилни и обезличени медии, които получават исканото от тях.

Найден Зеленогорски от гражданско сдружение "Достойнството на един народ" изказа мнение, че отнемането на средства от бюджета на БНР не е по причина справяне с пандемията, защото министърът на финансите от кабинета "Борисов 3" се похвали, че държавният бюджет е на излишък:

"Бюджетът за едни е майка, а за други е мащеха. Свободните медии, в които има плурализъм и които не се водят от силните на деня, имат висок рейтинг. Очевидно е, че най-високият рейтинг на БНР е добре отстояван от журналистите в него и от хората, които смятат, че свободните медии са основно достижение на демокрацията".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай