Светът след 10 години: Пътуваш с вакуум, браузваш с лещи

Светът след 10 години: Пътуваш с вакуум, браузваш с лещи | StandartNews.com

Авангардът на технологиите мечтае за телепортация

Надеждата, че политическият елит е този, който ще въведе промяна в живота на хората, ще лъсва все по-безпощадно като остаряло занимание за наивници. Ако имате колебания за баланса между сторено добро и зло, не само при българските политически лидери, но и световните в последните 15-20 години, то е добре да ги прекратите - най-вероятно лошото ще натежи на везните. Докато се оттекат старите навици за интерес към политиката, вероятно ще се преобърнат още едно-две поколения. И сигурно тогава всеки ще схване простичката истина: единственият триумвират, който ще има значение за живота на хората, са достиженията на технологията, науката и фантазията на футуристите. Фигурите на Марк Зукърбърг, Стив Джобс, директорът на "Тесла" Илон Мъск и куп други са далеч по-влиятелни от интригите във властта. Затова и тук ще се занимаем с онези промени, които предстоят да нахлуят в живота на модерния човек, докато овехтялата политическа класа извършва овехтялата си практика по борба за власт.

Когато Жул Верн пише за подводницата, изглежда като футурист; от позицията на читател от ХХI век обаче е напълно архаичен. Това, което днес ни се струва невъзможно, след едно-две десетилетия ще е част от бита и начина ни на живот - законите на прогреса винаги описват подобна траектория. А по прогноза на технократите, промените, които предстои да опишем, засягат най-близкото бъдеще - очаква се да бъдат изпълнени в рамките на 10-15 години. Ето ги и тях.

Компютри

Невидимите джаджи

Един от важните и очевидни процеси в компютърната индустрия е постоянното смаляване на чиповете. Скъп съвременен смартфон е по-мощен и бърз от настолен компютър преди 10 години. Но истинската редукция тепърва предстои. Широко рекламираните очила на Гугъл, google glass, ще наводнят пазара до няколко години, но това е само началото: истинската промяна ще дойде с контактните лещи, които се сочат за техни наследници. Смарт лещите ще функционират с нанотехнологии и през тях би трябвало да се извършват всички действия на сегашните телефони - сърфиране в интернет, правене на снимки и клипове, ориентиране с gps и много други. А най-интересното е, че човек ще може да "гледа" с тях, дори когато е със затворени очи; нещо като прожекция от вътрешната страна на клепачите, която би трябвало да уморява окото много по-малко от взирането в сегашните дисплеи. Фразата "широко затворени очи" ще придобие ново измерение.

Големите компютърни кутии, грубите клавиатури и вездесъщата мишка ще изглеждат точно толкова ръбати и безнадеждно остарели колкото сега ни се струват телефоните с шайби, прогнозират още техноекспертите.

Асистентите

Вероятно знаете какво представлява Siri - компютърния асистент за айпад и айфон. Изкуствените интелекти в момента изпълняват ограничен брой команди, а уменията им предстои да се усъвършенстват. Рано е още за роботи, които да ти почистят кухнята, но скоро предстои инвазия от виртуални помощници, програмирани да осъществят онлайн плащанията за ток, интернет, телевизия, да водят съвсем приличен разговор, да разсмиват, общуват и пр. Сегашното вписване на напомняния в календарчетата за важни дати ще премине изцяло в паметта на асистентите, които ще се включват да ни съобщят за неща, грозени от опасността да забравим.

Преди няколко години за "Оскар" бе номиниран такъв филм - за мъж от близкото бъдеще, който постепенно се влюбва в изобретателно програмиран изкуствен интелект с женски глас. Не е изключено. Потъването във виртуалния свят е достатъчно видимо, за да решим, че това е невъзможно. Огромният процент време, изразходено в компютърни игри, трябва да говори за следното: идват години, в които симулацията на реалност ще стане прекалено съвършена, че да удържим на изкушението да хлътнем в нея.

Вавилон 2.0

Според библейския сюжет усилието да се издигне Вавилонската кула, предизвиква Божия гняв, който се стоварва с цялата си мощ върху дързостта на хората. Вторият и съвременен опит на технологиите обаче изглежда далеч по-надежден. Транслаторът на Гугъл е само началото на дълъг процес за компютризиране на превода. Известно е, че вече има камери, които, когато бъдат насочени към някакъв по-простичък надпис, го превеждат автоматично. По всяка вероятност до десетина години виртуалните преводачи ще се справят умело с много по-сложни текстове и ситуации. Единственото, за което технологиите ще останат безпомощни, е превеждането на висок литературен език - там нуждата от човешка намеса няма как да бъде попълнена от машина.

Инфраструктура

Соларни градове

Отговорникът за соларните градове е Илон Мъск - милиардер, изобретател и инженер, известен с космическата програма SpaceX, която създаде преди повече от 10 години. Мъск е автор на концепцията за SolarCity, Слънчев град, който трябва да функционира само чрез енергията на светлината. Идеята предвижда старата концепция за соларни панели да бъде изместена от соларни сателити. Които да събират енергия и да я изпращат обратно към Земята с помощта на микровълни и лазери. Целта е да се разположат "рояк" от сателити, които един ден биха могли да захранват цели градове. Според визионера Мъск електрическите мрежи ще останат в историята и стълбовете ще се превърнат в паметници от миналото.

Улици с кинетична енергия

Добре известно е, че вече се изработват батерии, които да се зареждат от ежедневни дейности като простичко ходене или каране на велосипед. Пред Народния театър пък преди време бе представен новаторският технологичен проект Pavegen, който превръща кинетичната енергия от стъпките в електричество. Такива неща се правят от години. Сега остава малките проекти да се превърнат в цели градове, покрити с улици, които да произвеждат енергия от стъпките на минувачите.

Пътуване с вакуум

Самолетът дълго време изглеждаше като невъзможен за заместване по скорост и удобство за дълги разстояния. Но идеята за преминаване на огромни пространства във вакуумни тръби изглежда все по-осъществима. Принадлежи на изобретателя и предприемач Дарил Остър, а от теория ще се превърне в практика чрез проекта "Хиперлууп" - поредната футуристична идея на Илон Мъск. Задачата й е да изгради трасе за влак капсула, като първоначално ще се правят опити в Тексас. Той се движи върху въздушна възглавница в тръба с ниско налягане, така че да се намали челното съпротивление. Специален мотор ще поглъща въздуха в предната част на капсулата и ще го изхвърля от задната част, което ще осигурява висока скорост - над 1000 км/ч, повече от тази на пътническите самолети.
Тръбата може да е над или под земята - съответно на пилони или както метрото. Мъск се е амбицирал да изгради такъв транспорт от Лос Анджелис до Сан Франциско, а пътуването би траело само за едва 35 минути. За сравнение самолетът стига за час и половина.

Планът на Мъск е след десетилетие да се изгради цяла мрежа в Америка, която напълно да измести коли, самолети, влакове.

А тъй като по тръбата летят херметически затворени капсули благодарение на магнитни възглавници, няма да е нужно каквото и да е било гориво. Построяването на подобна мрежа ще е изключително скъпо - по прогноза на Мъск поне 6 млрд. долара. После обаче разходите ще са съвсем ниски. Очевидно това ще е и най-евтиното и екологично пътуване. От Китай и Корея вече са проявили интерес да се включат в иновацията. А ако ви прилича на телепортация, то направо е.

Коли без водачи

Uber, които вдигнаха на бунт стотици хиляди таксиметрови шофьори в Европа и САЩ, нямат спирачки. Буквално. Засега проектът им предлага само приложение, през което хората да се намират едни други и да си оказват транспортни услуги, без да се отчитат пред шефове и да завишават цените. Мечтата на "Юбер" обаче е много по-грандиозна: шофьорската книжка да стане анахронизъм като партийната. Тоест - всички коли на света да се самоследят и самоподкарват със софтуер, съобразен с джипиеса, за да не стават катастрофи. За да се случи това, колите не трябва да са ничия собственост, а да бъдат викани чрез приложения през телефоните. Отлагането на подобна инициатива обаче е гарантирана - тя би означавала крах на куп корпоративните гиганти, а рядко в името на прогреса подобно нещо се случва. От Uber изчисляват, че с роботизираните коли, трафикът ще бъде редуциран с 90 %.

Лайфстайл

Голямото отчуждение

Изненада тук няма. Обичайният парадокс - че колкото повече се развиват комуникациите, толкова повече расте отчуждението, ще продължи да упражнява ефекта си. Прогнозите на специалистите са, че в близко бъдеще хората ще се сегментират все повече по интереси, в маргинални и малки групи. Общата култура ще е привилегия за отбрано малцинство, а порядъкът - или безпорядъкът - на капитализма, ще създаде свят от тесни специалисти, суперексперти в областта си и отчайващи дилетанти във всичко останало. Не е изключено обаче да се появят отново контракултурни движения както през 60-те. Новите хипита обаче ще имат преимущества пред предишните - социалните мрежи, които да ги свързват безупречно.

Мания за здраве

Като отговор на стрес, наднормено тегло, нерви на работа и пр., здравословният начин на живот ще прерасне в световна мания, прогнозират още експерти от американски и европейски университети. Алкохолът и цигарите стават все по-малко популярни на Запад и не се очаква особен бум в консумацията им. Напротив: изрядната система от прием на здравословни храни, умереният фитнес и свръхзагрижеността към тялото ще са новият мейнстрийм сред млади и стари. Това ще бъде допълнително подпомогнато от технологиите - вече са на мода куп приложения, които изчисляват калории, следят личната спортна активност, внасяйки ред и система във всекидневието. Няколко години ни делят от смарт часовници, които ще могат да засекат дори рак - редица софтуерни гиганти вече направиха стъпка в тази посока.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай