Светът бори СПИН чрез образование

Необходимо е идентифициране и насърчаване на добрите практики в превенцията на ХИВ

Светът бори СПИН чрез образование | StandartNews.com

Страсбург. Крайната цел е пълното ликвидиране на епидемията от СПИН и трябва да останем мобилизирани, заяви българският евродепутат Мария Габриел. Борбата срещу епидемията от СПИН беше във фокуса на 27-ата сесия на Съвместната парламентарна асамблея АКТБ – ЕС в Страсбург. Дебатът беше предхождан от презентация на текущото състояние, представена от изпълнителния директор на Програмата на ООН за ХИВ/СПИН Мишел Сидибе.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел подчерта необходимостта темата да остане на дневен ред, за да продължи борбата срещу стереотипите и предразсъдъците, но и за да се отбележат успехите. „Крайната цел е пълното ликвидиране на епидемията и затова трябва да се избягва демобилизацията по проблема. Не бива да позволяваме постигнатият напредък благодарение на тритерапията за хората, живеещи с ХИВ, да стане контрапродуктивна при борбата срещу нови инфекции", заяви Мария Габриел.

За подобряване на превенцията тя подчерта два важни момента: обмен на добри практики по отношение на кампаниите за превенция, особено сред младите хора, и вземане предвид измерението на пола в мерките срещу ХИВ.

Мария Габриел обърна внимание и на интеграцията на борбата срещу СПИН в други политики, като здравната политика и политиките за семейно планиране. Тя посочи, че превенцията трябва да се прилага и в образованието, така че то да играе ролята на „социална ваксина" в училище, в колежа и университета.

В края на дебатите евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел акцентира върху връзката между насилието над жените и инфекцията ХИВ. "Жените, жертви на домашно насилие, е статистически по-вероятно да носят вируса ХИВ. Ето защо предотвратяването на нови инфекции изисква и елиминиране на насилието срещу жените", отбеляза Мария Габриел.
В този контекст изпълнителният директор на Програмата на ООН за ХИВ/СПИН подчерта, че особено тревожна остава ситуацията в Централноафриканската република за жени, жертви на изнасилване или побой.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай